Grebak je simbol patnje, stradanja, ali i herojstva i otpora

0
22

Grebak je simbol patnje, stradanja, ali i herojstva i otpora

Foča – Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja podignutom u znak sjećanja na pripadnike ARBiH, ali i civile stradale na putu života i ponosa, satom historije i obraćanjima zvaničnika, na prijevoju Grebak održan je centralni dio manifestacije “Grebak – put života”. Dan ranije proučeni su jasin i tevhid za poginule branitelje. Ovom manifestacijom nastoji se sačuvati sjećanje na pripadnike 1. slavne fočanske brigade i drugih jedinica koje su branile ovaj prijevoj, te hiljade civila i boraca koji su u tihim, noćnim kolonama, kroz zasjede, minska polja, neprijateljske linije, često i snježne namete, pješačili iz Goražda kako bi sa Grebka u opkoljeni grad donijelu hranu, lijekove i municiju.

– Grebak je simbol bošnjačkog otpora na prostoru Gornjeg Podrinja. To je i simbol patnje, stradanja, herojstva. Grebak je bio žila kucavica koja je snadbjevala Goražde i njegovu odbranu sa potrebnim sredstvima, od bolnice do namjenske industrije, od hrane do ratnih jedinica. Pričati o Grebku, a ne spomenuti “Riječku brigadu” koja je ovdje došla, Krajišnike ljute, 4. motorizovanu iz Hrasnice, bilo bi nekorektno. Grebak su ljudi, svaki časni borac koji je došao, pomogao i branio – kazao nam je Admir Kuljuh, predsjednik Udruženja demobiliziranih boraca ARBiH u Općini Foča u FBiH.

Prema riječima ministra za boračka pitanja BPK Goražde, Šemsa Muslića, Goražde je početkom rata sa Grebkom spojio komandant 5. pješadijskog bataljona 1. drinske udarne brigade, Hasan Turčalo Brzi.

– Stazom i putevima preko planina vodio je konvoje sa hiljadama ljudi da donesu u Goražde kilo brašna i poneki metak. Na žalost, na tom putu je položio i svoj život – dodao je Muslić.

– Ovdje smo na veličanstvenom mjestu na kojem se pokazalo herojstvo i mjesto sa kojeg je data poruka cijelom svijetu da Goražde neće pasti. Onog dana kada su svi mediji rekli da je i Goražde gotovo, hrabri Podrinjci to nisu dozvolili. Prolazeći kroz vrleti, dajući živote zbog gladi, nedostatka materijalno – tehničkih sredstava, pokazali su da ova država može da se sačuva – kazao je, pored ostalog, ministar boračka pitanja KS, Muharem Fišo.

Na području Grebka inicirana je izgradnja spomen kompleksa, a prema riječima načelnika Općine Foča u FBiH, Zijada Kunovca, uz pomoć donatora koji su izrazili spremnost da izdvoje sredstva, radovi na izgradnji trebali bi započeti u narednoj godini.

Autor: Al. B.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime