Grčka stalno i snažno podržava euroatlantsku perspektivu BiH

0
1

news-2013-Decembar-karolos_gadis1_383740014BiH, Grčka – Grčka danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom u narednih šest mjeseci. To je bio povod za razgovor s grčkim ambasadorom u BiH Karolosom Gadisom, koji je naglasio da Grčka preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije u vrijeme kad Evropa …

… prolazi kroz ključnu tranzicionu fazu.

– Nije slučajno da je moto predstojećeg grčkog predsjedavanja “Evropa je naše zajedničko traganje i putovanje – ujedinjeni plovimo zajedno! – kazao je ambasador Gadis.

Ovo je peto grčko predsjedavanje Evropskom unijom, nakon 1983., 1988., 1994. i 2003. godine

Govoreći o izazovima s kojima će se suočiti Grčka tokom predsjedavanja, ambasador Gadis je naveo da je ekonomska kriza iznudila usvajanje stroge fiskalne politike usmjerene na osiguranje finansijske stabilnosti i ozdravljenje ekonomije.

U isto vrijeme, suprotstavljanje krizi  implementacijom politike striktne finansijske discipline snažno je uticalo na društvenu koheziju, naročito u zemljama direktno pogođenim krizom.

– Parametri kao što su funkcioniranje i jačanje sistema evrozone, nezaposlenost, razvoj, društvena kohezija, migracije su pitanja koja pogađaju svakog evropskog građanina i time svako evropsko predsjedavanje u ovom periodu – kazao je Gadis.

Još jedan faktor koji određuje kontekst grčkog predsjedavanja jesu izbori za novi saziv Evropskog parlamenta, koji će biti održani u maju 2014.

– U periodu kada je nezaposlenost dostigla rekordnu stopu u većini država članica Evropske unije, pogađajući naročito mlade ljude, i kada je recesija konstantna prijetnja evropskim ekonomijama, rast se ne može smatrati samo kao brojka nego stvar od najveće važnosti za grčko predsjedavanje u našem zajedničkom cilju da se evropske ekonomije izvuku iz recesije – smatra ambasador Gadis.

Iz grčke perspektive, zapošljavanje i rast su strukturalno i neraskidivo povezani.

– Glavni cilj je uravnotežiti rok fiskalne konsolidacije s implementacijom značajno poboljšanog i realističnog Ugovora za rast i zapošljavanje koji može biti transformiran u drugačiji evropski investicioni program, s fokusom na zapošljavanje – rekao je on.

Po njegovim riječima, inicijative i akcije za zaustavljanje nezaposlenosti i poticanje stvaranja radnih mjesta su apsolutno neophodne  da bi se izbjegla opasnost od “rasta nezaposlenosti”.

– Borba s finansijskom i ekonomskom krizom u evrozoni i kompletiranje nove EMU (evropska monetarna unija) arhitekture sigurno će ostati prioriteti rotirajućeg predsjedništva EU predstojećih godina, uključujući grčko. Cilj je očuvati stabilnost zajedničke valute unapređivanjem produbljene EMU i ex ante koordinacijom nacionalnih fiskalnih i ekonomskih politika. U isto vrijeme, trebat ćemo položiti temelje institucionalne strukture koja osigurava pojačanu transparentnost, odgovornost i predstavljanje cijelog poduhvata – rekao je Gadis.

Nestabilnost na evropskoj periferiji i dugotrajnost uzroka koji vode toku imigracije u Evropu, ocijenio je ambasador, povećavaju ovaj protok i stavljaju dodatni teret na države članice EU tokom perioda ekonomske krize kada sve snage i napore treba fokusirati na reforme usmjerene na osiguranje stabilnosti i oživljavanje rasta.

Ovaj teret uglavnom pada na države članice koje su na vanjskim granicama Evrope, kao i na one koje su teško pogođene posljedicama recesije i nezaposlenosti.

– U tom kontekstu, grčko predsjedništvo će koncentrirati svoje napore na isticanje pozitivnih aspekata sveobuhvatnog upravljanja migracijama na korist podsticanja rasta i neće štedjeti napore na promoviranju svih dimenzija politike migracija i mobilnosti. U isto vrijeme predviđena je akcija za borbu s problemima koji proističu iz ilegalne imigracije u ekonomiji, socijalnoj koheziji i političkoj stabilnosti – kazao je Gadis.

Budući tradicionalno pomorska zemlja, Grčka priznaje veliki potencijal koje pomorstvo i pomorske aktivnosti imaju na benefit ekonomije EU kao cjeline, na održiv način. U isto vrijeme, očiti strateški interesi ističu hitnost rada na sigurnosnim problemima u upravljanju morskim granicama.

– U tom kontekstu, Grčka uvodi jednu horizontalnu tematiku koja prolazi kroz sva tri prioriteta predsjedavanja, naime Pomorsku politiku EU. Glavna ideja je da se redefinira i restartuje Pomorska politika EU u svim njenim aspektima, ne samo ograničena na pitanja rasta i razvoja (Limassolska deklaracija). Naš cilj je bliska saradnja sa svim partnerima koji dijele iste strateške interese i da promoviramo strategije i politike od kojih će korist imati sve države članice EU. More je za Grčku oblast privilegije u smislu znanja i akcije, a ono je neiscrpan izvor za rast i prosperitet čitave Evrope – naglasio je ambasador Gadis.

Kada je pitanju odnos Grčke prema BiH za vrijeme njenog predsjedavanja, ambasador Gadis je naglasio da Grčka snažno i stalno podržava evroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Ocijenio je da bi 2013. mogla biti okarakterizirana kao godina unapređenja odnosa između BiH i Grčke, pošto je tokom godine zabilježena posjeta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića Atini, posjeta predsjednika grčkog parlamenta Evangelosa Meimarakisa Sarajevu, posjeta zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije Atini, prva zajednička posjeta inozemstvu predsjednika dvaju entitetskih parlamenata, Fehima Škaljića i Igora Radojičića, Atini, kao i posjeta načelnika Generalštaba Nacionalne odbrane Grčke generala Michaila Kostarakosa Sarajevu.

Također je naveo da je u 2013. godini obilježeno 10 godina od historijske Solunske agende 2003 koja je oblikovala evropsku perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana.

– Solunska agenda predstavlja zajedničko sredstvo i platformu u našem svakodnevnom radu i osnovnu referentnu tačku u evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana. Ova perspektiva je još  validna i u punoj snazi, a snažno je podržava Grčka. Na osnovu Solunske agende i u saradnji s institucijama EU, sve relevantne procedure su već uspostavljene i radimo na toj perspektivi – rekao je ambasador Gadis.

Kao što je dobro poznato, istaknuo je, Grčka podržava proces proširenja kao i druge relevantne procedure prema ovom cilju.

Ambasador Gadis je najavio da Grčka tokom predsjedavanja namjerava da organizira sastanak u Solunu na visokom nivou radi razvoja te da bi se promovirala mreža povezanosti zapadnog Balkana s Evropskom unijom, naročito u sektorima kao što su energija i transport, na osnovu boljih mehanizama interakcije i optimalnog upravljanja postojećim fondovima.

– Znam da pitanje odluke “Sejdić-Finci” nailazi na neke inherentne teškoće, ali ulog Evrope je previsok da se ne učine dodatni napori da bi se prevazišle ove teškoće.  Svesrdno vam želim uspjeh u tome – poručio je grčki ambasador u BiH Karolos Gadis.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime