Grahovac: Nema razbijanja BiH!

0
27

Slikovni rezultat za Blagoje GrahovacBlagoje Grahovac, general avijacije u penziji i analitičar geopolitičkih i društvenopolitičkih procesa u regionu i gostujući predavač iz tih oblasti na nekoliko univerziteta, bio je gost emisije Novi dan.

Rođeni Nevesinjac nosilac je zlatnog pilotskog znaka kao najvišeg priznanja u pilotskoj profesiji u SFRJ. Nakon prestanka aktivne vojne službe i mnogo vojnih činova i funkcija, vršio je dužnosti savjetnika predsjednika Republike Crne Gore, savjetnika predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore i savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore. Također autor je nekoliko knjiga.

Na pitanje da li možemo reći da je knjigom „Tri cunamija ili Evropa je ranjena“ završena trilogija o ratnim i poslijeratnim vremenima na ovim prostorima je odgovorio da je to upravo tako i da su njegove knjige izazvale dosta interesovanja i uznemirenost u nekim krugovima zbog tema o kojima piše.

“U njima otvaram jednu priču ili bolje rečeno dokumentima i dokazima pokazujem drugačije lice naših političara jer je to lice najčešće nepoznato javnosti i zbog toga i jeste izazvalo interesovanje. Naši ljudi iz politike i nisu baš onakvi kao što se predstavljaju. Mnogi od njih su i uzročnici razbijanja Jugoslavije. Zašto nije detektovano ko su ti ljudi? Zato što mnogi od njih i danas drže vlast. Pošto sam bio na funkcijama koje ste nabrojali, bila mi je dužnost da građanima sa prostora bivše Jugoslavije pokažem i to lice”, istakao je Grahovac za N1.

U knjizi stoji komentar da je “istina prva stradala”.

“Taj komentar je kazao veliki književnik iz regiona i naravno da kao takav zna detektovati šta je to najstrašnije kad se desi. Ako smo mi imali i dan-danas imamo veliku ljubav na našim prostorima i veliku mržnju u određenim krugovima, onda je normalno da krugovi mržnje gađaju istinu. Istina je najvrednije što veže ljude. Stradalnik je radnik, poljoprivednik, vojnik, učenik, novinar… jer se okome na bilo koga ko ima svoj integritet i ko ima malo hrabrosti”, naveo je.

Grahovac je u studiju N1 istakao da se građani BiH ne trebaju plašiti rata.

“Građani regiona, posebno BiH, nemojte se plašiti rata, iako je ratna retorika poprimila dramatične razmjere jer takvu retoriku koriste banditosi. Nama razbijanja BiH! BiH je država od 10. vijeka pa do danas. Preko nje su prošle sve oluje i bure i ostaće u budućnosti. Neće biti moć u jednom centru nego će moć biti raspodijeljena svakom građaninu i to ne samo u BiH. Biće razvlašćeno Sarajevo, Beograd, Zagreb. Mi imamo koncentrisanu vlast samo u partijama a iz partija je izbačen moral kao kategorija. Geopolitički gledano, Srbija i Hrvatska i njihove vlasti konačno moraju da shvate da moraju čuvati BiH ovakvu kakva jest, ukoliko to ne shvate, pojaviće se tutor koji će željeti da čuva BiH i on će napraviti zlo do samog smaknuća BiH pa onda i susjednih država. Zbog toga u knjigama analiziram ono što je bilo a građanima nepoznato i iznosim šta će biti u budućnosti. Prostor Balkana će biti štit Evrope”, naglasio je.

“Važno je da se shvati da ovaj prostor može imati geopolitičku ulogu. Crna Gora i Srbija ako uđu u NATO, tada ćemo imati slučaj da NATO ima dvije države koje su prijatelji u ruskom narodu i tada će doći do relaksacije između NATO-a i Rusije”, dodao je.

O tome kakva je budućnost Evrope i EU je rekao: “EU ne može ovakva opstati, ona mora biti višeslojna. Takav model će biti od klubova sastavljen i tada će biti bolji odnosi u EU”.

Naveo je za N1 i kako na našim prostorima nemamo partiju koja se bavi radnicima, poljoprivrednicima, službenicima i mladim ljudima, za što se zalagao Bernie Sanders i Emmanuel Macron.

“Budite sigurni da će doći do pobune protiv birokratije koja pije krv narodu. U BiH se niko ne bavi građanskim pravom već religijom, politikom i državom. Budite ubijeđeni da se primiče čas kad će neko uzeti motku i to će biti pobuna protiv birokratije”, istakao je Grahovac.

Govorio je i o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu te kazao: “Neki danas likuju zbog toga što se Trump ne snalazi u svakoj situaciji, ali to nije fer ni pametno jer Amerika je daleko viša nego što je bilo koji predsjednik pa i Trump. On će se popraviti jer američka politika ima viziju. Doći će novi vjetrovi iz Amerike – ali ne vjetrovi rata, oni će nametnuti tempo mira”.

izvor: N1Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime