Gradsko vijeće Tuzla: Hitno formirati Vladu TK u cilju rješavanja problema radnika!

0
15

timthumb (2)Tuzla – Gradsko vijeće Grada Tuzla i Gradonačelnik Jasmin Imamović podržavaju opravdane zahtjeve radnika Tuzlanskih fabrika. Konstatuje se kako je Grad Tuzla oštećen posljedicama špekulacija u toku privatizacije preduzeća sa sjedištem na području Tuzle, koji su građane Tuzle zaposlene u “Aidi”, “Diti”, “Livnici”, “Polihemu”, Resod-gumingu” i drugim tuzlanskim preduzećima, učinile žrtvom višegodišnjeg nerješavanja njihovog statusa i ugrožavanja radničkih prava.

Na njihov položaj je dodatno uticala indolentnost organa Tuzlanskog kantona, čiji nerad je pogoršao socijalni položaj radnika i opravdano izazvao socijalni bunt i nemire. Slike, koje su ove godine svakodnevno dolazile iz Tuzle (uključivši i odlazak radnika prema graničnom prijelazu sa Republikom Hrvatskom), dovele su u pitanje imidž Grada Tuzle, zbog čega osim obespravljenih radnika trpe drugi građani Tuzle i ekonomija Tuzle.

Tražimo da Skupština Tuzlanskog kantona odmah izabere mandatara, a potom donese odluku o potvrđivanju imenovanja premijera Tuzlanskog kantona i Vlade Tuzlanskog kantona, sve sa ciljem da se upostavi sistem vlasti, kako bi Tuzlanski kanton mogao izvršavati svoje Ustavom i Zakonom propisane nadležnosti i obaveze u punom kapacitetu, a posebno prema obespravljenim radnicima. Također, traži se sadašnjeg od Premijera i Vlade Tuzlanskog kantona, da sukladno odlukama Skupštine Tuzlanskog kantona sa druge vanredne sjednice održane dana 25.12.2014. godine udovolji opravdanim zahtjevima radnika u skladu sa Zakonom. Gradsko vijeće Grada Tuzla urgira i insistira na realizaciji zaključaka vanredne sjednice održane dana 13.03.2014. godine˝, navodi se u zaključcima Gradskog vijeća Tuzla.

(danas.info)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime