Gradonačelnik Trsta Roberto Cosolini najavio saradnju sa Gradom Sarajevom i projektom Ars Aevi

0
26

Roberto-CosoliniItalija, Sarajevo – Gradonačelnika Trsta, Roberta Cosolinija, koji je u posjeti bh. prijestolnici na poziv ambasadora Republike Italije u BiH, Nj.E. Ruggera Corriasa, primio je danas gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić. Dvojica gradonačelnika su se složila da je važno osnažiti međusobne veze između Sarajeva i Trsta, tako što bi se saradnja koja se odvija na ekonomskom planu, ubuduće trebala obogaćivati i jačati i na polju kulture i umjetnosti.

„Grad Trst je u okviru svojih mogućnosti spreman da surađuje na Projektu Ars Aevi, a u drugoj polovini 2014. naš lirski teatar će počastiti građane i posjetioce Sarajeva jednim koncertom“, istaknuo je gradonačlnik Trsta.

Nakon prijema u Gradskoj upravi, gradonačelnici Komšić i Cosolini, te talijanski ambasador Corrias posjetili su Art Depo Centra Sknderija, te u pratnji domaćina, direktora Projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića, obišli Kolekciju Ars Aevi, koja je od šestog februara ponovno otvorena za javnost.

„Dojmila me posjeta kolekciji Ars Aevi kako zbog trenutka u kojem je nastala tako i zbog načina na koji se razvila. Zato ovim putem najavljujem učešće privatne tršćanske kompanije Illycaffè na promociji kolekcije Ars Aevi“, istaknuo je gradonačelnik Cosoloni.

Gradonačelnik Komšić je kazao da je u ovom trenutku međunarodna saradnja jedan od faktora razvoja grada Sarajeva.
On se ovom prilikom zahvalio gradonačelniku Trsta na spremnosti na saradnju kao i talijanskom ambasadoru Corriasu: „Vi ste prije nepunih mjesec dana, od ponovnog otvaranja kolekcije Ars Aevi za javnost, izjavili da ćemo zajedno raditi ne samo na održavanju ove kolekcije već i na izgradnji budućeg muzeja savremene umjetnosti prema projektu čuvenog Renza Piana. Danas su se te aktivnosti počele realizirati“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.
Prema riječima talijanskog ambasadora Corriasa „odluka Illycaffè-a da postane prvim privatnim partnerom Ars Aevi-ja jeste jedna lijepa vijest za Sarajevo.“

„Kada sam prije deset dana na poziv talijanskog ambasadora Corriasa došao u Sarajevo i pogledao kolekciju, naša kompanija Illycaffè odmah se odlučila na partnerstvo sa timom Ars Aevi-ja, sa željom da promoviramo ovaj projekat i da evropskoj i svjetskoj javnosti ukažemo na činjenicu postojanja ove izuzetno vrijedne kolekcije u vašem gradu. Dakle, namjeravmo šoljicom illycaffè-e s djelom bh. umjtnika pomovirati kolekciju Ars Aevi“, kazao je umjetnički direktor tršćanske kompanije Illycaffè Carlo Bach.

(bh-index.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime