Gradonačelnik Doboja: ‘Moja država je BiH, poštujem i RS’

0
0

obren_petrovic_ajb_mainDoboj  ̶  Gradonačelnik Doboja, Obren Petrović izjavio je u intervjuu za “Al Jazeeru” da je njegova država BiH, ali da poštuje i RS.

On smatra da su problemi u BiH trenutno vezani za predizbornu aktivnost, “jer se u BiH stvara predizborna klima vezana uz nacionalna pitanja”.

“Svojim primjerom to stalno pokazujem, jer na izborima svaki puta dobijem po 25.000 glasova, od toga 8.000 bošnjačkih i hrvatskih glasova. Smatram da je narod za koncept zajedničkog života i rada. Pokazalo se kako su nam Bošnjaci odmah pritekli pomoći u tim teškim noćima. Pomogli su nam ljudi, baš kao što su i Srbi pomagali Bošnjacima na ovom području”, rekao je Petrović, govoreći o pomoći koju su tokom poplava Doboju pružila susjedna mjesta u Federaciji BiH.

“Moje je mišljenje da političari ne prate dovoljno to što narod želi. Moja država je BiH, sa svojim entitetima što ja poštujem, baš kao što i poštujem RS i svoj grad. No, postoje određeni političari koji se boje da kažu kako je njihova država BiH jer strahuju da neće dobiti glasove. Nijednog trenutka se na tri prošla izbora nisam bojao, iako su bili mnogi koncepti da ću ja izgubiti izbore zato što zagovaram tu politiku. Zagovaram ja i probosansku politiku, ali i politiku proRS, odnosno i RS u okviru BiH, kao i za svoj grad. To ništa nije sporno”, naglasio je Obren Petrović.

Na pitanje ima li otpora, s obzirom na to da vodi probosansku i proevropsku politiku, Petrović je odgovorio da se njegov koncept zna – on je za Evropsku uniju, za ulazak u NATO, ali ne zamjera onima drugima koji su, na primjer, za prorusku politiku, jer svako u demokratskom društvu ima pravo da iskaže svoja razmišljanja.

Upitan šta kažu građani na to što je doveden u neugodnu situaciju zbog probosanskih stavova, Petrović je rekao da, ako jeste probosanski orijentiran, ne zna zašto to nekome smeta.

“Volim svoju državu BiH, ponovit ću to hiljadu puta kome god treba. Prema tome – moja je zemlja BiH i nisam zato da se RS odvoji, jer nemamo mogućnosti ni ekonomske, ni bilo kakve druge, i znam da ovi koji to zagovaraju ne vjeruju sami da je to realna stvar. RS je tako koncipirana da vrlo teško može opstati ekonomski, ali to je neka politika koja me puno ne interesuje. Borim se za svoje građane”, rekao je dobojski gradonačelnik za “Al Jazeeru”.

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime