Gradnjom fakulteta u Čapljini žele stvoriti bolje uslove za ostanak mladih

0
19

Čapljina – Smještena na tromeđi putnih pravaca od Jadranskog mora ka unutrašnjosti, općina Čapljina posjeduje sve preduslove za razvoj poljoprivrede i turizma kao osnovnih privrednih grana na području Hercegovine. Iz Općine Čapljina naglašavaju kako u narednom periodu planiraju osnovati poljoprivredni i fakultet za turizam, što će zadržati mlade na ovim prostorima.

Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i prava branilaca Općine Čapljina Željko Bonić u razgovoru za Klix.ba ističe kako turizam cvjeta, a da tome doprinose i brojna turistička obilježja koja se nalaze nedaleko od grada.

“Mladi u Čapljini se trebaju uključiti u društveni život, ali i u politiku koja im može pomoći da promijene stvari kojima nisu zadovoljni. U narednom periodu planiramo osnovati poljoprivredni i fakultet za turizam jer posjedujemo komunikacijsku i infrastrukturnu povezanost s planinama i morem. Takav potez ojačao bi gradove kao što je Čapljina koja ima blizu 30.000 stanovnika i mladi ne bi bili koncentrirani samo na Sarajevo ili Mostar”, ističe Bonić.

Potrebno zaštititi kulturno-historijska obilježja u Čapljini
U neposrednoj blizini grada Čapljine smješteno je Mogorjelo, jedan od najznačajnijih spomenika rimskog doba u Bosni i Hercegovini, a riječ je o ostacima utvrđene vile s početka četvrtog stoljeća, iako je već i u prvom stoljeću nove ere ovdje postojalo poljoprivredno imanje sa zgradama za stanovanje, skladištima i napravama za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Gabela je nacionalni spomenik kulture, bogato arheološko nalazište na desnoj obali Neretve, pet kilometara južno od grada. Zbog strateškog položaja Gabela je bila naseljena i u rimskom dobu iz kojega imamo ostatke ciglane i privrednih zgrada na periferiji mjesta. Gabela je od 15. do 18. stoljeća bila veliko trgovačko središte, ali i značajna strateška tvrđava na mletačko‐turskoj granici.

Počitelj je maleni kameni grad smješten pored magistralnog puta Sarajevo-Mostar-Čapljina, tri kilometra sjeverno od Čapljine. Gradom dominiraju orijentalni građevinski stilovi koji s mješavinom mediteranskog stila daju ovom naselju jednu posebnu dimenziju. Naš sagovornik ističe kako je potrebno pokloniti veliku pažnju mjestima kao što je Počitelj, jer to zbog svoje historije, ponude i bogatstva zaslužuju.

“Općina Čapljina je pokrenula ideju osnivanja preduzeća koje će se brinuti i zaštititi Počitelj, a najisplativije će biti od novca turista ulagati u napredak i razvijanje. Od turizma se u Čapljini generalno ne može živjeti, ali uz primjese svega ostalog čime obiluje područje, moguć je pristojan život. Ovo je grad koji je smješten na četiri rijeke – Neretva, Trebižat, Bregava i Krupa, a i cestovno smo dosta dobro povezani s većim gradovima“, dodaje Bonić.

Zaštititi domaće proizvođače i povećati izvoz
Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i prava branilaca Općine Čapljina kaže nam da na ovom području treba poraditi na zaštiti domaćih proizvođača koji mogu stvoriti unosan posao.

“Ovo područje je osim turizma idealno i za poljoprivredu, a potrebno je zaštititi domaće proizvođače koji mnogo ulažu u proizvode. Imamo ljude koji imaju ogromne farme gdje se dobija velika količina mlijeka koje ne trebamo uvoziti. Osim toga, potrebno je povećati izvoz i raditi na poboljšanju stvaranja ljepše slike ovoga gradića u Hercegovini. U Čapljini je zastupljen uzgoj smilja i mladima je pružena prilika za rad. Nadam se da će investitori prepoznati naš potencijal, a Općina pravi sve preduvjete kako bi oni došli i napravili konkretan pomak u lokalnoj zajednici“, zaključuje Željko Bonić.

Čapljina predstavlja područje iznimne prirodne vrijednosti, ima brojne turističke sadržaje, atrakcije i manifestacije (foto safari, kanu safari, rekreativno jahanje, promatranje ptica, čapljinsko kulturno ljeto, likovne kolonije, ljetni i zimski karneval i drugo. Objedinjavanjem turističke ponude općine Čapljina u jedan prepoznatljiv turistički proizvod, brend, Čapljina može prerasti u istinsku turističku destinaciju u kojoj će se turisti zadržavati, boraviti te uživati u ljepoti krajolika, turističkim atrakcijama, gastro ponudi te gostoprimstvu ljudi.

160513043.3_xxl.jpg (1200×793)

160513043.1_xxl.jpg (1200×800)

160513043.5_xxl.jpg (1200×800)

160513043.2_xxl.jpg (1200×800)

160513043.6_xxl.jpg (1200×800)

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime