Gradnja deponije za skladištenje pepela i šljake iz buduće TE Banovići

0
3

Banovići – Polovinom ovog mjeseca bit će održana javna rasprava o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju deponije šljake i pepela iz TE Banovići u krater PK Čubrić u Banovićima.

Prostor koji je odabran za deponiju šljake i pepela je krater bivšeg površinskog kopa Čubrić u kojem je krajem 2011.godine završena eksploatacija uglja, zbog mogućeg prihvatljivog zbrinjavanja produkata sagorijevanja u okviru prostora devastiranog rudarskim radovima.

”Čvrsti produkti sagorijevanja koji budu nastajali u TE Banovići, prema planiranom odlagat će se na budućoj deponiji šljake i pepela PK Čubrić, čija je lokacija od bloka TE Banovići udaljena oko 2 km. Prednost odabrane lokacije je prostor koji površinom i zapreminom zadovoljava potrebe za planirani radni vijek termoelektrane i projektom predviđene količine šljake i pepela koje će nastati tijekom procesa rada termoelektrane Banovići”, navodi se u studiji koji je radio Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje iz Tuzle.

Predviđena deponija će biti uređena na način da ne utiče negativno na okoliš, a posebno ne na podzemne i oborinske vode.

Podsjetimo, planirana izgradnja Termoelektrane Banovići je projektirane snage od 350 MW, sa potrošnjom rovnog mrkog uglja od oko 1,2 milijuna ton a na godinu. Lokacija buduće TE Banovići je predviđena u odobrenom eksploatacijskom polju Rudnika mrkog uglja Banovići i neće zauzimati nove zemljišne površine.

Predviđena proizvodnja električne energije u TE Banovići iznosila bi na godišnjem nivou od 1706 GWh, a za njen nesmetan rad planirano je angažovanje oko 250 zaposlenika. Ona bi trebalo da bude završena do 2018. godine

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime