Građani Sanskog Mosta sumnjaju da će se nastaviti uništavanje rijeke Sane

0
24

Bojimo se da se i ovom izjavom zvaničnika lokalne uprave Sanski Most samo nastoji stišati sve glasnije zahtjeve za očuvanje rijeke Sane od njenog daljnjeg nepovratnog uništavanja, saopšteno je

Povodom izjave načelnika općine Sanski Most Hasanbegović Farisa da, koliko je on upoznat „ni u ovoj, a ni u narednoj godini nisu planirani nikakvi radovi“ u koritu rijeke Sane, danoj kao reakcija na građansku peticiju „STOP zločinu nad sanskim sedrama“, iznosimo nekoliko činjenica sa kojim javnost treba biti upoznata.

Ljeto 2017: provedena je prva faza projekta „uređenja“ korita Sane radi prevencije budućih poplava na dionici Slapovi – Gerzovo. Tačnije, u urbanom dijelu općine iz Sane je izvađena sedra, a nekad živopisna krajiška ljepotica je pretvorena u muljeviti kanal. Prema ovom projektu planirano je „uređenje“ na ukupnoj dužini vodotoka od 6782 m, i to na dionici Karića most – kamenolom Čemberi.

21 juni 2018: Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović, federalni poslanik Asim Kamber i direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sead Delić su, pored izgradnje zaštitnog zida na desnoj obali Sane, dogovorili i „nastavak radova na uređenju korita Sane iznad mašinskog mosta, urađen je elaborat i projektna dokumentacija.“ Prema tada danim izjava početak realizacije ovog projekta planiran je „u narednih mjesec ili dva“ (Inmedia, 21.06.2018).

18. februar 2019: Osam mjeseci kasnije obznanjuje se informacija da od 2017 godine „Općina Sanski Most nije tražila nikakve intervencije na koritu Sane“!

Šta je istina i da li je u ovoj i narednoj godini zaista planiran nastavak radova, to znaju samo oni koji iza zatvorenih vrata odlučuju o sudbini rijeke Sane. Poučeni iskustvom javne rasprave iz 2016, kada su građanima dane netačne informacije o predmetu iskopavanja i kada je najavjeno „čišćenje od šljunka i nanosa“, a ne potpuna devastacija sedre, bojimo se da se i ovom izjavom zvaničnika lokalne uprave Sanski Most samo nastoji stišati sve glasnije zahtjeve za očuvanje rijeke Sane od njenog daljnjeg nepovratnog uništavanja. U svakom slučaju, načelnik je garantovao, ili bolje rečeno izjavio da misli da u naredne dvije godine neće biti kopanja i to je obećavajuće. Ali, mi tražimo da kopanja ne bude NIKAD!

Zato, kao što smo već informisali javnost, osim zahtjeva da Federalni vodni inspektorat ispita do sada provedene radove i da obavijesti tužilaštvo o saznanjima o počinjenim prekršajnim i/ ili krivičnim djelima do kojih je došlo tokom radova na Sani, i dalje tražimo da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naloži izradu studije uticaja na okoliš koja će dati objektivnu procjenu posljedica do sada urađenih radova i posljedica eventualnih budućih radova u koritu Sane. Napominjemo da u reakciji na našu peticiju Načelnik pominje studiju koja je izrađena u novembru 2017. Međutim, ovdje se radi o studiji izvodljivosti kojom se trebao utvrditi učinak radova na spriječavanje budućih poplava, a ne učinci na okoliš. O zaključcima urađene studije (koja je po logici stvari trebala biti urađena prije radova) već smo pisali – oni su upitni i također trebaju biti predmet ekspertne revizije.

Svoju izjavu Načelnik završava podrškom našoj peticiji kojom bi se Agenciji za slivno područje rijeke Save „koja je nadležna za sve vodotoke“ trebalo dati „do znanja šta su naši interesi, a oni su da se zaštiti Sana“. Moglo bi se zaključiti da je Agencija ta koja je glavni implementator i investitor radova koji su devastirali javno dobro i prirodne resurse Sanskog Mosta. Međutim, na naše pitanje o spornim radovima koji su na pomenutoj dionici provedeni kroz projekat FERP sa kreditinim sredstvima Svjetske banke, od Agencije smo dobili odgovor da je naručilac i investitor tih radova Općina Sanski Most, da nemaju dokumentaciju o tom projektu, niti imaju „informacija koliko je materijala izvađeno iz rijeke Sane i šta se sa tim materijalom desilo“, saopšteno je iz neformalne grupe građana Bijeli brodovi – Zaštita rijeke Sane.

OSLOBOĐENJE PORTALBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime