Građevinski dio Livnice čelika Tuzla vrijedan oko 18 miliona KM

0
10

Tuzla – Otvaranjem stečajnog postupka u Livnici čelika Tuzla izvršen je popis, procjena imovine i evidentirana potraživanja. Na sjednici povjerilaca utvrđena je lista potraživanja i ona iznose oko 15 miliona maraka, s tim da je kasnije pristiglo još potraživanja koja će biti razmotrena u narednom periodu. Još se ne zna kako će biti riješena, piše RTVTK.

Radnici strahuju da će ostati uskraćeni za svoja prava, a i stečajni upravnik Livnice Čelika Tuzla Hajrudin Kunalić je potvrdio da je problem to što su radnici zapravo prijavljeni na drugu fiktivnu firmu „Bosnia Valves“ . Ova firma nema svoju imovinu i koristila je imovinu Livnice, tako da formalno –pravno radnici nemaju pravo na potraživanja.

Ulaskom u posjed imovine nakon otvaranja stečajnog postupka procijenjeno je da je vrijednost građevionskog dijela Livnice Čelika Tuzla oko 18 miliona maraka. Još se čeka rezultat procjene vrijednosti opreme.

Livnica Čelika Tuzla je devastirana, elektroinstalacije zastarjele i građevinski objekti prokišnjavaju tako da je za stavljanje u funkciju potrebno uložiti između pola miliona i milion maraka. Ipak, ima zainteresovanih kupaca za dijelove opreme. Na narednoj sjednici povjerilaca biće definisano koje dijelove pokretne i nepokretne imovine Livnice će moći da prodaju, a da ne naruše tehnološku cjelinu, kako bi proizvodni dio sačuvali za potencijalnog kupca koji bi pokrenuo proizvodnju.

Ukoliko bi proizvodnja bila pokrenuta u Livnici Čelika Tuzla bi se moglo angažovati oko 60 radnika. Sjednica povjerilaca je zakazana za 29. januar.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime