Građani Tuzle dobijaju park prirode!

0
17

imagesTuzla – Kako bi se smanjio nivo zagađenosti zraka na području općine Tuzla, Nevladina organizacija ˝Eco impuls˝ započela je realizaciju 26-mjesečnog projekta ˝Podrška provedbi LEAP-a u općinama Zenica i Tuzla˝

. Ovim projektom, čija je vrijednost 500.000 eura, također bi se smanjio i broj nelegalnih odlagališta smeća, a povećala energetska efikasnost u prostorima za stanovanje. Kako bi se šira javnost upoznala sa Lokalnim ekološkim akcionim planom (LEAP) u srijedu je u prostorijama Općine Tuzla upriličen okrugli sto za kojim su predstavljene i smjernice za stvaranje veće odgovornosti građana prema životnoj sredini. ˝Mi smo prepoznali dva grada u BiH koji u gradskoj jezgri imaju dva najveća zagađivača, a riječ je o Tuzli i Zenici.

U samom početku projekta predviđeno je da se odrade zahvati na samom okolišu gdje je planirano u periodu od 26 mjeseci zasaditi određeni broj stabala, koji bi apsorbcijom ugljen-dioksida smanjili zagađenost zraka˝, pojasnio je predsjednik Nevladine organizacije ˝Eco impuls˝ Slaven Dolić.

Pored zahvata u okolišu, projektom je planirana i sanacija nekoliko nelegalnih deponija, zatim izgradnja parka prirode koji bi građanima bio na raspolaganju za relaksaciju i opuštanje, te donacija osnovnim i srednjim školama, a koja se ogleda u selektivnim kontejnerima za odlaganje otpada. ˝Projekat, kojim je, između ostalog, planirana i izgradnja parka prirode, u potpunosti finansira EU, vrijedan je 500.000 eura, a implementira ga Eco impuls uz pomoć Agromediteranskog fakulteta iz Mostara i Zelene akcije iz hratskog grada Istra˝, dodao je Dolić. Realizacija ovog projekta u potpunosti je podržana od strane Općine Tuzla.

˝Ovaj projekat će svakako dati veliki doprinos u smislu konkretne zaštite okoline kroz sadnju velikog broja sadnica, ali i veliki značaj u edukaciji naših građana. Ukoliko se ovaj projekat dobro i kvalitetno realizira, a što se svakako može očekivati od nas, dobit ćemo šansu za neke nove projekte.

Što se tiče Općine i službi koje su nadležne da budu uključene u ovaj projekat, mi ćemo dati svoj maksimum da ovo bude kvalitetno elizirano˝, kazao je šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla Kemal Kurević. Realizaciji već pomenutog projekta doprinosi i nekoliko nedavno okončanih aktivnsoti od strane Općine Tuzla, a riječ je o izradi LEAP i SEAP dokumenata. Na kraju još istaknimo i to da bi se prvi rezultati projekta mogli očekivati, okvirno, za četiri mjeseca.

(tuzla.danas.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime