Građani TK najćešće se žale na nepotizam i korupciju

0
10

SetWidth678-korupcijaTuzla – Građani TK najćešće se žale na nepotizam, koruptivne radnje u javnim institucijama, ali i na postupke stečaja u pojedinim firmama, istaknuto je na sjednici Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK. Ipak, najveći broj akata u prethodnom periodu rada Komisije odnosi se na uposlenike MUP-a TK, ali i na svojevremeno tumačenje odgovora pristiglih od strane Tužilaštva TK.

„Što se tiče odnosa Komisije prema institucijama, moram reći da najurgentnije odgovore imamo od strane MUP-a TK i Kantonalnog Tužilaštva.“, ističe Muhamed Murselović – predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK.

Korupcija podrazumijeva traženje, nuđenje, davanje ili primanje, direktno ili indirektno, mita ili bilo koje druge nezakonite koristi, koja izopačuje propisano izvođenje neke dužnosti ili ponašanja, nezakonite koristi ili osobe kojoj se to stavlja u izgled. Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona sačinjena je od sedam članova iz različitih političkih partija. Murslević ističe da su relativno zadovoljeni učinjenim poslom.

„Moram reći da naše Tužilaštvo je to koje je najviše odgovora dalo, odnosno proslijedilo određene akte na druge distance koje su to trebale da odrade.“, dodaje Murselović. Najveći broj akata pristiglih Komisiji za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona odnosi se na uposlenike Ministarstva unutrašnjih Poslova TK.

Koordinacija i komunikacija sa institucijama na području TK, a i šire, olakšava rad Komisije čije su ovlasti simbolične. Problem kod otkrivanja korupcije je što se prema Zakonu kažnjava i onaj koji daje mito te se zbog toga građani ne odlučuju da istu prijave, jer bi u tom slučaju i sami odgovarali.

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime