Građani i vlasti Tuzle: Presuda Jurišiću montirana, Srbija nastavlja agresiju na BiH

0
19

imagesTuzla – Članovi Fondacije „Istina, Pravda, Pomirenje“ iz Tuzle, zajedno s predstavnicima tuzlanske općinske vlasti i dviju općinskih komisija – za ljudska prava i za istinu o Tuzli 1992-1995 istakli da je presuda beogradskog suda Iliji Jurišiću montirana i politički motivirana.

Svi ovi predstavnici građanstva i općinske vlasti ustrajat će u nastojanju da dokažu da njihov sugrađanin Jurišić nije kriv za stradanje vojnika na Brčanskoj Malti u koloni koja se iz tog grada povlačila 15. maja ratne 1992. godine iz kasarne “Husinska buna”.

Zajednička ocjena velikog broja učesnika ove pres-konferencije, među kojima su bili i načelnik Tuzle Jasmin Imamović te predstavnici svih stranaka u tuzlanskom Općinskom vijeću, jeste da Srbija nastavlja agresiju, na ovaj način pravnu, na Bosnu i Hercegovinu i njene građane, ali i da Bosna i Hercegovina, odnosno zvanično Sarajevo, ne štite dovoljno bh. građane, iako je Jurišićev slučaj globalni problem jer se sutra na optuženičkoj klupi, na udaru srbijanskog pravosuđa, nezasluženo mogu naći i drugi.

 Općinska komisija za ljudska prava, nakon posljednje presude Iliji Jurišiću, uputila je zahtjev Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini, ombudsmenima i drugim instancama da poduzmu mjere za zaštitu bh. građana, ne samo Ilije Jurišića, kazao je predsjednik tog tijela Mirnes Ajanović.

Tuzlanski načelnik Jasmin Imamović pozvao je bosanskohercegovačke vlasti da obnove tužbu protiv Srbije za agresiju i genocid kad za to dođe vrijeme.

On tvrdi da je beogradski sud svjesno izbjegao dokaze o Jurišićevoj nevinosti želeći da prikrije stvarnog krivca za stradanje na Brčanskoj Malti, Milu Dubajića, saradnika Ratka Mladića, koji je po Imamovićevim riječima učinio krivično djelo već onog momenta kad je vojnike iz kasarne, pri povlačenju iz Tuzle, stavio u isti transport s natovarenim velikim količinama oružja i eksploziva.

-Tog dana u kasarni nije bila vojska Jugoslovenske narodne armije nego srpska paravojska, osnovana 12. maja 1992. godine. Vojnici su prvi zapucali na iznenađene tuzlanske policajce. Ranjeni su 19 policajaca i jedna žena civil. Četiri su podlegla, a ostali preživjeli. Vatra koju su policajci uzvratili bila je jedina mogućnost samoodbrane, a nužna samoodbrana nije krivično djelo- rekao je između ostalog Imamović.

Predsjedavajući Opinskog vijeća Jozo Nišandžić kaže da se treba obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u namjeri da se dokaže Jurišićeva nevinost.

 Dokazi za to postoje i beogradski sud ih namjerno nije uvažio, ustvrdili su učesnici pres-konferencije.

Novinarima su podijelili monitoring izvještaj Fondacije o obnovljenom postupku Jurišiću pred vijećem Višeg suda u Beogradu.

„Sve govori o ogromnom uplivu politike u predmetu ‘Ilija Jurišić’ i da je postupajuće sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu učinilo sve da ne dođe do istine, preciznije – da prikrije istinu. Jednostavnim rječnikom kazano, u obnovljenom postupku, novo sudsko vijeće se oglušilo o stavove Apelacionog suda i činjenično stanje utvrdilo na osnovu nepostojećih dokumenata“, navedeno je u tom izvještaju koji potpisuje predsjednik Fondacije “Istina, Pravda, Pomirenje” Sinan Alić.

Nada Mladina, predsjednica općinske komisije za istinu o Tuzli 1992-1995, rekla je da jedino to tijelo, zajedno s odlukama Općinskog vijeća, kontinuirano podržava Fondaciju, dok druge institucije ne shvataju da je Jurišićev slučaj globalni problem i da svaki bh. građanin može biti u opasnosti.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime