Građani Bihaća u novu godinu ulaze sa novim kreditom od preko milion maraka

0
0

Bihać – Gradsko vijeće Bihać, na prijedlog gradonačelnika mr. sci. Emdžada Galijaševića, uz bezuslovnu podršku Gradskog vijeća, čiju većinu čine vijećnizi iz SDA stranke, na 16. sjednici održanoj 04. 11. 2015. godine, donijelo odluku o kreditnom zaduženju grada Bihaća za 2016. godinu.

Naime, Gradsko vijeće Bihać je bez kvalitetne rasprave i u ekspresnom roku od samo 7 minuta donijelo odluku o kratkoročnom kreditnom zaduženju za izbornu 2016. godinu. Iznos kredita je 5% od iznosa punjenja buždeta u 2015. godini i sa kamatom bi iznosio preko milion KM.

– Ovom odlukom gradonačelnik Bihaća i gradski vijećnici uzeli sebi za pravo da unaprijed zaduže grad bez konkretnog iznosa kreditnog zaduženja. Takođe je frapantno da na službenoj web stranici Grada Bihaća, u informaciji sa 16. sjednice Gradskog vijeća Bihać, odluka o kreditnom zaduženju nije ni spomenuta. Dakle, de facto je na sceni sistemsko-politikanska obmana šireg građanstva i nasilna medijska cenzura koja u novije vrijeme nije zapamćena na ovim prostorima. Sve je jasnija slika da su čelni ljudi našeg grada smatrali da nisu obavezni da o dodatnom kreditnom zaduženju adekvatno i transparentno informišu građanstvo koje će kroz razne namete vraćati taj kredit, stoji u reakciji Demokratske fronte koja se oglasila saopćenjem povodom odluke o kreditnom zaduženju.

Podsjećamo da je gradonačelnik uz podršku većine u Općinskom vijećnu 2013. godine opteretio budžet grada sa dodatnih 13 miliona KM duga, iako su u izbornoj kampanji 2012. godine svoju politiku gradili na obećanju da će stabilizirati i uravnotežiti razvoj općine Bihać sprečavanjem njenog daljnjeg zaduživanja.  Prva rata dolazi na naplatu u decembru jer tada ističe dvogodišnji grejs period.

/ABC.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime