Gradačac – Potpisan memorandum sa općinama TK

0
24

Tuzla, Gradačac – Prije otvaranja 43. Sajma šljive u Gradačcu, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ,Šemsudin Dedić, se sastao u Tuzli s premijerom Tuzlanskog kantona mr.Begom Gutićem i u razgovoru istakao da će podržati sve zahtjeve Vlade TK kada je u pitanju korištenje poljoprivrednih poticaja iz federalnog budžeta.

Naveo je da je ovaj kanton u 2014. godini povukao 11 miliona KM iz federalnog budžeta za poljoprivredne poticaje i da je u prošloj godini taj iznos povećan za dva miliona.
Danas je potpisan i memorandum s predstavnicima pet općina TK-Teočak, Sapna, Kladanj, Čelić i Kalesija, koje će u okviru IFAD projekta imati na raspolaganju šest miliona KM za provedbu projekata za poboljšanje lokalne infrastrukture za poljoprivredne proizvođače i podršku konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača.

Također, putem projektne jedinice koja vodi projekte Svjetske banke na području TK, provode se projekti oporavka od poplava na području deset općina ukupne vrijednosti 14 miliona KM.

Po riječima premijera TK mr.Bege Gutić, prva tema o kojoj je danas bilo riječi je korištenje poljoprivrednih poticaja iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Zaključeno je, kaže, da TK u odnosu na obim poljoprivredne proizvodnje koji daje ne povlači dovoljno sredstava iz FBiH.

Gutić ističe da TK u poljoprivrednoj proizvodnji FBiH učestvuje s 33 posto, dok je obim povučenih sredstava iz Programa poticaja poljoprivredne proizvodnje oko 19 posto, oko 12 milion KM prošle godine.


Naglasio je da je tema sastanka bila i donošenje zakona o šumama, koji je, podvlači, strateški važan za TK, s obzirom na šumske potencijale kojima raspolaže, te da bi se drvoprerađivačima omogućilo da budu što konkurentniji na tržištu.

“Apelovali smo da ne tražimo favorozirani položaj proljoprivrednika s područja TK, već ravnopravan tretman isplate poticaja za 2014. i 2015. godinu”, rekao je Gutić.

Na pitanja novinara o problemima poljoprivrednika sa izvozom šljiva i kornišona, federalni ministar Dedić kazao je da je razlog za otežan izvoz kašnjenje s potpisivanjem Protokola o stabilizaciji i pridruživanju EU, što je bila obaveza države još prije tri godine nakon ulaska Hrvatske u EU.

(sda-gradacac.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime