Gradačac – od kasabe do modernog grada

0
7

gradacacnaslovna1-475x330Gradačac  ̶  Koliko puta ste, obavijeni aurom sevdaha, zapjevali pjesmu “Sa Gradačca b’jele kule”. Ako niste, onda ste je barem slušali.

Autor: Melisa B.

Ono što je meni ostalo u sjećanju vezano za ovaj grad, nakon prve posjete,  da ljepši, a čistiji grad u BiH nisam posjetila.

2 (1)Bijela kula Husein – kapetana Gradašćevića

Mislim da gotovo svaka osoba, prvu sliku koju veže za ovaj grad, bude Bijela kula Husein – kapetana Gradašćevića. Smatra se da je kula služila kao odbrana starog dijela grada. Kula Gradaščevića je bila kapetanovo sjedište i služila je samo za vojnu i administrativnu upravu, ali ne i za stanovanje njegove porodice.

DIGITAL CAMERAPorodična kuća Gradašćevića

Kuća dominira gradom i vidi se sa svih strana pri ulazu u grad. I pored oštećenja koji su se desila nakon gradnje, porodična kuća se renovirala nekoliko put i danas je u životu i u svojoj izvornoj gradnji i u porodičnom vlasništvu porodice Gradašćević. Kuća je također pod zaštitom države kao “spomen kulture”. Za života porodice Gradašćević, kuću nisu koristili samo par godina, i to dok su živjeli u Istanbulu, ali su se vratili u nju nakon saznanja na njihovo pravo na slobodu vjere, jezika i zemljišta. Kuća se sastoji od prizemlja, koji je od kamena i sa visokim prozorima, dok je gornji sprat pravljen od pečene cigle.

4Sahat kula

Gradačačku Sahat-kulu je podigao Husein-kapetan Gradaščević 1824. godine. Sahat kula je jedna od najmlađih građevina iz doba osmanskog perioda. Njena nagetost posljedica je prirodne pojave slijeganja zemljišta i neadekvatnog postavljanja temelja. Osamdesetih godina je riješen i taj problem i zaustavljeno njeno dalje naginjanje i obrušavanje. Obložena je ugraviranim kamenim pločama, osim vrha, koji je od cigle. Sat je bio u funkciji neposredno nakon gradnje i par puta se mijenjao. Danas, on nije u funkciji.

DIGITAL CAMERADžamija Husein – kapetana Gradašćevića

U Gradačcu, gradu bijelome,

Hair čini Husein kapetane,

Hair čini bijelu džamiju.

Nju mu sagradi Salko Sarajlija,

Alem meće, alem stati neće.

” Stan’, aleme, stan’, dragi kamene,

Dobru sam te hajru namijenio,

Da s’ udaju cure Begzadića,

Da se žene momci Fidahića.”

Jedan od najznačajnijih objekata koje je Husein-kapetan izgradio, svakako je džamija Husejnija, koja spada u najljepše džamije BiH. Graditeljska cjelina Husejnije džamije sastoji se od ulaznih kapija, objekta džamije, harema sa nišanima, abdesthane i biblioteke. U džamijsko dvorište Husejnije ulazi se kroz dvije kapije i to, glavne,koja se nalazi sa sjeverozapadne strane, i sporedne, koja se nalazi sa sjeveroistočne strane objekta, za koju se pretpostavlja da je služila kao ulaz Husein-kapetana.

Kad je riječ o haremu Husejnije džamije, u njemu smješteno svega devet nadgrobnih spomenika, a posebno je interensantno reći da se među njima nalazi i mezar Muhameda, sina Husein-kapetana Gradaščevića.

Obzirom da je u prošlosti u Gradačcu živio neznatan broj hriščanskog stanovništva u gradu nije bilo crkava, što ne znači da ih nije bilo na području Gradačačke kapetanije. U samom gradu, pravoslavno i katoličko stanovništvo je bogosluženje obavljalo uglavnom po privatnim kućama. To je, inače, bio period u kojem hriščanima nije bilo lako graditi svoje bogomolje, jer socijalne norme tog vremena su diktirale da sultan odobri konstrukciju bilo kojeg neislamskog religijskog objekta. Uvidjevši da je to težak i mukotrpan proces, Husein kapetan Gradščević se odlučio da u nekoliko slučajeva sam odobri izgradnju nekih hriščanskih škola i vjerskih objekata. U to doba to su bile uglavnom kapele ili kako su ih tada zvali “ćelije”. Izgradnja velike crkve u Tolisi je izgrađena poslije Gradaščevićeve smrti i uz sultanovu dozvolu, a dvije crkve u Gradačcu, naselje Varoš, izgrađene su za vrijeme austrougarske vlast.

6Hazna i Vidar

Vještačka jezera sa uređenim plažama i mogućnošću bavljena sportom, ribolovim i aktivnog odmora u prirodi.

7Oklopni voz

Dan koji i općina Gradačac uzima i slavi kao Dan općine je 22. oktobar, dan kad su 1992. heroji ovog grada zaustavili oklopni voz agresorske vojske.

(Divithana)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime