Gradačac: Borci ofarbali čeličnu grdosiju koja je svjedok herojske borbe za BiH

0
95

GRADAČAC Borci ofarbali čeličnu grdosiju koja je svjedok herojske borbe za BiH

Gradačac – Prije sedam dana, u Gradačcu je obilježena 23. godišnjica bitke za Oklopni voz, koja je izvojevana 22.oktobra 1992. godine, a koja je bila presudna u odbrani Gradačca, sjeverne kapije BiH.

Čas hitorije održao je RVI, ratni komandir čete, 7.bataljona 107-Viteške gradačačke brigade, Bakir Ahmetašević, koji je slikovito i emotivno govorio o pobjedi boraca Gradačca i pridodatih boraca II Korpusa Armije BiH.

– Poslije obilježavanja bitke za voz, nešto što je i prije, ali i kasnije tog sudbonosnog 22.oktobra 1992. godine, nezabilježeno u istoriji ratovanja, želim da kažem, da smo čeličnu grdosiju zarobili slabo naoružani, ali sa velikim srcem. Oružje, oruđe  i municiju iz oklopnjaka koristili smo u kasnijim borbama. Uz pomoć općine i svojim radom, Oklopni voz smo zaštitili od korozije, ograili ga, a u njemu ćemo postvaiti manji amfiteatar gdje će o bici zaOklopni voz slušati mladi, koji u sve većem borju dolaze da vide, šta su to i na koji su način borci Armije BiH zaustvaili i zarobili- kaže Ahmetašević.

borci-job-ofarbali-oklopni-voz-kao-dokaz-svoje-borbe

Iz naših izvora smo saznali da je Oklopni voz napravljen u fabrici Jelšingrad u Banja Luci,a da je u dobojskom Trudbeniku dorađen. Bio je pun municije, vojnika i oružja, planirano je bilo da uđe u Gradačac, a za njim bi Radovan Karadžić došao na “bijelom konju” da na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića popije pobjedničku kafu. Na svu sreću, to mu borci Armije BiH nisu dozvolili.

Autor: H. ČALIĆ/avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime