Grad Zenica predstavio Akcioni plan za zeleni grad

0
0

Ministarka Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo je u prostorijama ministarstva primila prošle nedelje predstavnike Grada Zenica, lokalne konsultante Enova Sarajevo i pWc BiH, a tema razgovora je bila projekat Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom “Green City Action Plan” (GCAP) u koji je uključila Grad Zenicu.

Projekat će biti finansiran od strane Federalnog ministarstvo finansija Austrije uz podršku EBRD.

EBRD je angažovala konsultante koji će raditi na identifikaciji izvora zagađenja u Gradu Zenica i analizirati sve izvore energije, kao i tražiti rešenja za smanjenje zagađenja.

Radni tim će činiti internacionalni i lokalni eksperti iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, prostornog planiranja, pravne regulative u određenoj oblasti, kao i projektnog menadžmenta.

U centru razgovora bilo je privredno društvo Arcelor Mittal Zenica kao najveći zagađivač na području Grada Zenica, RMU Zenica, industrijska deponija Rača, kao i drugi zagađivači koji su po pitanjima zaštite životne u nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine. Arcelor Mittal Zenica ima okolišnu dozvolu koja sadrži termin plan realizacije mera zaštite životne sredine i svođenja emisije zagađujućih materija u granične vrednosti.

Ovo privredno društvo periodično izveštava Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma o statusu realizacije propisanih mera zaštite životne sredine.

Ukoliko mere zaštite životne sredine budu realizovane predviđenom dinamikom, AMZ neće predstavljati veću prepreku na putu ka realizaciji GCAP-a.

Izgradnjom nove Toplane Zenica d.o.o. Zenica – kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije i komprimiranog vazduha u Zenici će se osigurati čistiju životnu sredinu i pouzdano grejanje grada, a njen početak rada očekuje se u prvoj polovini 2020. godine.

Razgovaralo se i o projektu „Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica“. Izgradnjom postrojenja za tretman otpadnih voda, osigurala bi se ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica.

Planirano je potpuno razdvajanje gradskih otpadnih voda i industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske kanalizacione mreže od kanalizacione mreže kompleksa ArcelorMittal i Rudnika mrkog uglja Zenica.

Početak realizacije projekta „Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica“ planiran je sredinom naredne godine.

Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma će pružiti punu podršku Gradu Zenica u realizaciji projekta “Green City Action Plan” u okviru svoje nadležnosti.

Milisav Pajević

(energetskiportal.rs)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime