Grad Bihać uložio 2,3 mil KM u projekte energetske efikasnosti

0
17

Bihać – Gradska uprava Bihaća u saradnji i uz podršku Njemačkog društva za tehničku pomoć i međunarodnu saradnju GIZ, Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko sanskog kantona i Privredne komore USK-a, u sklopu 13. međunarodnog ekološkog sajma EKOBIS 2015, organizovala je dvodnevnu Konferenciju o energetskoj efikasnosti – Dani energije Bihać 2015, saopćeno je na sajtu Grada.

Na konferenciji su predstavljeni značajni projekti grada Bihaća i postignuti rezultati iz oblasti energetske efikasnosti, uz istovremenu promociju budućih projekata lokalnih zajednica i svih aktivnosti energetskog sektora Bosne i Hercegovine, a posjetiocima se pružilo niz korisnih informacija i savjeta o racionalnoj potrošnji energije.

Otvarajući dvodnevnu konferenciju, Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da su energetski dani idealna prilika za razmjenu znanja i iskustava između gradova i općina u provođenju efikasnih mjera za poboljšanje energetske efikasnosti.

– Sam grad Bihać je finasirao izgradnju novih ili rekonstrukciju postojećih objekata, a sve u funkciji energetske efikasnosti sa skoro milion maraka, što zajedno sa donatorskim sredstvima iznosi 2,3 mil KM. Ova oblast je za gradsku upravu izuzetno važna i otvara mogućnost novih građevinskih radova i ono što ćemo u narednom periodu raditi jeste utopljavanje javnih ustanova s ciljem smanjenja trošenja energenata – istakao je Galijašević.

Tako je u proteklim godinama grad Bihać učestvovao u projektima utopljavanja zgrada OŠ Harmani I, OŠ Prekounje Ripač, OŠ Harmani II područna škola Golubić, OŠ Gata Ilidža, Planinarskog doma Plješevica, zgrade Kulturnog centra Bihać, dvije zgrade kolektivnog stanovanja za romsku manjinu, te pet zgrada kolektivnog stanovanja u MZ Centar. Istovremeno gradska uprava učestvovala je u gradnji područne škole u Srbljanima, uvođenju centralnog grijanja u OŠ Prekounje i OŠ Kamenica područna škola Izačić, postavljanju novog krova i sistema grijanja u gradskom vrtiću,sanaciji krova i sportske dovrane OŠ Kamenica, uvođenju grijanja u zgradu Lovačkog doma, te sanaciji dijela krova u Mašinskoj srednjoj školi.

Grad Bihać, kao jedan od potpisnika Sporazuma, obavezao se na izradu Održivog energetskog akcionog plana – SEAP. Tako je tadašnja Općina Bihać na 61. sjednici OV Bihać održanoj 14. juna 2012. godine donijela Odluku o usvajanju Održivog energetskog akcionog plana / Sustainable Energy Action Plan SEAP / za područje Općine Bihać za period 2012–2020.godina.

Grad Bihać je od samog donošenja SEAP-a, između ostalih mjera za smanjenje misije CO2, dao akcenat na mjere unapređenje mjera energetske efikasnosti u sektoru gradnje zgrada , bilo za postojeće objekte ili novoprojektovane.

(ekapija.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime