30. Mart 2019

Opština Gračanica obaveštava poljoprivrednike na teritoriji lokalne samouprave da je počela sa ispitivanjem poljoprivrednog zemljišta. Kako je saopšteno iz Odeljenja za poljoprivredu, ispitivanje se obavlja u saradnji sa nevladinom organizacijom „ESG“ i laboratorijom Agrovet.

U prvoj grupi izvršeno je uzorkovanje zemlje sa deset lokacija na teritoriji opštine Gračanica za isto toliko analiza, odnosno sa imanja prvih prijavljenih poljoprivrednika.

Opština Gračanica obaveštava poljoprivrednike da će se dalje analize obavljati na osnovu prijave zainteresovanih u Odeljenju poljoprivrede. Laboratorijska ispitivanja obaviće se u kosovskoj laboratoriji Agrovet.

Uzorkovanje i ispitivanje poljoprivrednoh zemljišta je ranije dogovoreno na sastanku rukovodstva Opštine Gračanica sa poljoprivrednicima.

Agrohemijska analiza zemljišta je osnovni preduslov uspešne poljoprivredne proizvodnje u povrtarstvu, ratarstvu i voćarstvu. Biljke prinosom svake godine iznesu iz zemljišta određenu vrstu i kolicinu hranljivih elemenata, koje je neophodno vratiti zemljištu putem đubrenja.

Prekomerna ili nedovoljno unošenje đubriva u zemljište ima za posledicu povećanje PH i EC zemljišta, blokiranje usvajanja pojedinih makro i mikro elemenata od strane biljaka što utiče na povećanje troškova proizvodnje i smanjenje prinosa. Zbog toga je neophodno da se u uzorcima zemljišta uzetih sa proizvodnih parcela odredi potencijalna i efektivna plodnost zemljišta, navodi se u saopštenju.

Izvor: tvmost

Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR