Gračanica: Nastavak projekta vodosnabdijevanja i proširenje kanalizacije

0
36

gracanicaGračanica – Prošle sedmice su kabinetu načelnika Gračanice Nusreta Helića potpisani ugovori o nastavku realizacije projekta „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda u Federaciji BiH (WATSAN FBiH)“, finansiranog od strane Evropske investicijske banke i IPA fonda.

Riječ je o projektu u kojem učestvuje nekoliko općina Federacije BiH i u okviru kojeg se na području općine Gračanica realizuje projekat „Poboljšanje sistema vodosnabdijevanja i proširenje sistema kanalizacione mreže u općini Gračanica“, čija ukupna vrijednost iznosi oko 4,5 miliona eura.

Sa „IPSA“ Institutom iz Sarajeva potpisani su ugovori o projektovanju kanalizacionog sistema za prikupljanje i odvođenje fekalnih i oborinskih voda za gradsko područje Gračanice u vrijednosti od 73.944,00 KM, te izradu idejnih projekata fekalne kanalizacije u mjesnim zajednicama u vrijednosti od 68.257,80 KM.

Sa banjalučkim Institutom za građevinarstvo „IG“ d.o.o. potpisani su ugovori o izradi idejnih projekata postrojenja za tretman pitkih voda na izvorištima Vrela i Ilidža u MZ Soko u vrijednosti od 20.826,00 KM, te izradu idejnog projekta postrojenja za tretman pitkih voda na istim izvorištima u vrijednosti od 10.413,00 KM.

Treba naglasiti da se na javni poziv za dostavljanje ponuda za pomenute projekte prijavio veliki broj ozbiljnih ponuđača, među kojima su odabrani oni sa najpovoljnijim ponudama.

U četiri godine koliko je planirano trajanje implementacije cjelokupnog projekta predviđeno je rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, kao preduslov za instaliranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo je jedan od dugoročnih prioriteta općine Gračanica, koji u konačnici treba da obezbijedi pristup vodosnabdijevanju i sistemu odvodnje za sve stanovnike ove općine.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime