Govoriti istinu uvijek je bilo opasno

0
1

– Govoriti istinu na ovim prostorima je jako opasno. Moćnici ne žele da se skinu maske sa njihovog lica kako narod ne bi vidio ko su oni i šta rade i da nisu onakvi kakvim se lažno predstavljaju u svojim medijima. Bio sam svjestan da će ukazivanje na probleme dovesti do problema i reakcije moćnika, koji se boje i osjećaju ugroženim, i da će pokušati da me ućutkaju raznim pritiscima i montiranim procesima – kaže u intervjuu portalu za Srpskainfo poslanik SDS Nebojša Vukanoivić.

Na pitanje zašto se bavi politikom kada je bio uspješan novinar, Vukanović kaže da kao novinar možete ukazati na problem, kritikovati, predlagati rješenje, ali ne možete ništa uraditi.

“Upravo zbog toga sam odlučio da pokušam dobiti podršku građana i priliku, a onda natjerati institucije da rade i funkcionišu, i da se iz korjena promijeni nakaradni sistem”, odgovara Vukanović.

Da li se ovdje isplati govoriti istinu, on kaže da je to na ovim prostorima uvijek bilo jako opasno.

“Moćnici ne žele da se skinu maske sa njihovog lica kako narod ne bi vidio ko su oni i šta rade i da nisu onakvi kakvim se lažno predstavljaju u svojim medijima. Bio sam svjestan da će ukazivanje na probleme dovesti do problema i reakcije moćnika, koji se boje i osjećaju ugroženim, i da će pokušati da me ućutkaju raznim pritiscima i montiranim procesima”, kaže Vukanović.

Samo u posljednjih par mjeseci, kaže, trebinjske kadije su donijele presude po kojima treba da plati preko 30.000 maraka, a većina procesa je po tužbama za duševne boli lokalnih moćnika.

“To što rade trebinjske kadije je sramno, i oni su dio mašine i nakaradnog sistema. Uzeću kredit i platiti sve, ali kad-tad će korumpirane kadije odgovarati što amnestiraju kriminalce, jer je pravosuđe najgori dio društva”, kazao je Bukanović.

Dodaje da su te optužbe dogovorene i sinhronizovane akcije.

“Potpuno su iste tužbe, isti zahtjevi, isti vještaci, isti nalazi vještaka-psihologa o navodnim duševnim poremećajima, pa čak i font slova u tekstu u tužbama Luke Petrovića, njegovog šure Ilije Tamindžije, kuma Mika Ćurića… Jasno je da imaju cilj da me finansijski iscrpe i tako natjeraju da odustanem od pisanja, ali neće uspjeti u tome”.

Prema njegovim riječima, vlast je veliko zlo koje nas sistematski razara.

Smatra da se protiv zla treba boriti svim demokratskim sredstvima, bez imalo milosti i pardona kritikovati snažno sve one koji pljačkaju, lažu i uništavaju narod.

Naglašava da ne prelazi granice pristojnosti kada je riječ o kritici.

“Kritika je od javnog interesa i mora biti adekvatan odgovor na zloupotrebe i gadosti vlasti”, kaže Vukanović.

Kada bi postao vlast, naglašava da bi se okružio sposobnim i obrazovanim, te da bi napravio dobar tim profesionalaca, a onda krenuo u borbu sa devijacijama u društvu.

“Najvažnije je zaustaviti otimačinu i pljačku države, zavesti red i natjerati institucije, prije svega policiju i pravosuđe, da dobro rade svoj posao. Insistirao bih na profesionalizaciji i depolitizaciji javne uprave, te usvajanju i striktnom provođenju ključnih zakona – o porijeklu imovine, sukobu interesa, javnim nabavkama”, kazao je Vukanović.

BN TVBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime