Govor mržnje duž puteva od Hercegovine do Srebrenice

0
22

N6Podrinje – Povodom Dana ljudskih prava, aktivistička grupa Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u Stocu organizirala je za građane i građanke ovog grada projekciju filmu “Dijagnoza S.B.H.”, autora Enesa Zlatara, koja se tiče povezanosti pitanja jezika i identiteta u Bosni i Hercegovini.

Projekcija se održala u kući Kući međunarodnog razgovora i pomirenja (HIDR), uz učešće aktivista i aktivistica iz Sarajeva i Mostara. Također, poslije projekcije, razgovarali su na temu diskriminacije u obrazovanju, te o tome šta su danas ključni problemi mladih u Stocu.

Ista ekipa, na putu iz Hercegovine ka Srebrenice, zabilježila je duž magistralnih puteva nekoliko grafita-poruka mržnje.„Srbuj makar slamu jeo“, „Ako je Drina granica, popićemo je“… samo su neke od poruka koje su zabilježili aktivisti YIHR-a.

YIHR je ove poruke pune mržnje, nacionalizma i veličanja zločinaca zabilježio aparatom i objavio ih na svojoj Facebook stranici, pod motom „Poruke na putu“. Organizacija je najavila i nastavak ove akcije, tako što će bilježiti „grafite mržnje“ duž bh. puteva….

Pogledajte fotogaleriju.

N1N2N3N4N5N7Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime