Gotovo 4.500 izbjegličke djece u Idomeniju: Hladno nam je, nedostaje nam domovina

1
18

Benelux – Zbog sve strožijih kontrola, hiljade ljudi, među kojima gotovo 4.500 hiljade djece nalazi se u prihvatnom centru za izbjeglice u pograničnom mjestu Idomeniju, gdje zajedno sa svojim roditeljima, starateljima i ostalim izbjeglicama čekaju otvaranje granice s Makedonijom kako bi put nastavili prema zemljama Evropske unije.

Na licima mnogih od njih primjetan je strah, tuga i umor. Kažu da im nedostaje život u svojoj domovini i da se iz tog razloga žele vratiti kući, ali tek nakon što se rat okonča. Jedanestogodišnji Zijad iz Sirije već se deset dana sa roditeljima nalazi na grčko-makedonskoj granici i kako je kazao, jedina želja mu je da se granica otvori.

“Moja porodica je iz Sirije krenula za Njemačku. Nedostaje mi domovina, ali tamo je rat i mi se ne možemo vratiti. Ako se rat okonča, vratićemo se, ali tamo je rat koji nikako ne prestaje. Ne želimo se igrati, želimo samo preći granicu”, kazao je reporteru Zijad.

Nešto mlađa Rolena, također iz Sirije, kazala je kako u prihvatnom kampu borave u veoma lošim uslovima i da je zbog tog njeno zdravstveno stanje pogoršano.”Veoma sam bolesna, jer ovdje nemamo ni lijekove niti hranu. Vrijeme je veoma hladno, nemamo ni gdje spavati, nemamo kreveta. Nemam drugare i nemam se s kim igrati. Ovdje nemamo ničeg i ovo je mjesto jako dosadno”, kazala je osmogodišnja Rolena.

Dok toplije dane provode igrajući se, ovi mališani tokom hladnijih i kišovitih dana borave u šatorima, prigrljeni uz roditelje koji budućnost svoje djece mahom vide u zemljama Evropske unije.

“Ovdje hranu i vodu kupujemo novcem, jer nam humanitarne organizacije pružaju veoma malo hrane. Noću, kada pada kiša, veoma je hladno. Odjeća nam se tokom noći pokvasi i ne možemo spavati. Šatori su maleni i lako se potope, tako da izlazimo vani, ložimo vatru i grijemo se”, ispričao je trinaestogodišnji Abdulah iz Iraka, koji se sa roditeljima u Idomeniju nalazi već 15 dana.Humanitarne organizacije u Idomeniju tvrde kako nemaju mogućnosti zadovoljiti ni osnovne potrebe izbjeglica, posebno potrebu za hranom, s obzirom na to da je prihvatni kamp prepun ljudi koji su ostali blokirani na “ničijoj zemli”.

Za izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka prethodnih je dana gotovo obustavljen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mjera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.

(klix.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime