“Gorski Vijenac” idejni osnov kontinuiranog genocida nad Bošnjacima

0
12

d1a41d8fadb8af21ec3d6ced99ce6d14_MBiH – Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić smatra da je “Gorski vijenac” književnika Petra II Petrovića Njegoša bio i ostao idejni i politički osnov kontinuiranog genocida nad Bošnjacima srpskih i crnogorskih zločinaca u poslijednjih 150 godina.
On je ovaj stav iznio povodom odluke tužiteljstva Haškog tribunala da djelo “Gorski vijenac” razmatra kao ideološki temelj zločina i genocida nad Bošnjacima u suđenju Radovanu Karadžiću bivšem predsjedniku Republike Srpske.
Tokić smatra da je nedopustivo da se “Gorski vijenac” kao djelo mržnje prema svemu što je bošnjačko i islamsko danas još izučava kao obavezna lektira u nekim školama na teritoriji BiH.
– Svjedoci smo da su čak i djeca generacija Bošnjaka nad kojima su u proteklom ratu izvršeni zločini genocida prinuđeni napamet učiti stihove poput “Da očistimo zemlju od nekrsti”, “Kako smrde ove poturice”, “Zaudara zemlja Muhamedom” itd – ističe Tokić.
Bošnjački pokret je zbog toga zatražio od svih predstavnika bošnjačkog naroda u institucijama vlasti entiteta i države BiH, a posebno u institucijama RS-a da traže eliminiranje djela “Gorski vijenac” iz obrazovnog sistema BiH jer se radi o knjizi koja je generator mržnje i zločina genocida koja se u mnogim segmentima može porediti s djelom “Mein Kampf” Adolfa Hitlera.
Argumentacija koju je tužiteljica Haškog tribunala Katherine Gustafson iznijela u dosadašnjem toku suđenja Karadžiću može biti osnova za pokretanje zahtijeva zabrane ovog djela pred međunarodnim institucijama, a u skladu s konvencijama i deklaracijama o ljudskim pravima i zabranama izazivanja vjerske i rasne mržnje, stav je predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime