Gornjem Vakufu/Uskoplju dodijeljena sredstva za unaprjeđenje poslovnih zona

0
0
Gornji Vakuf – Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić i predstavnici 11 općina s područja Federacije BiH u utorak su u Vladi FBiH potpisali ugovore o dodjeli grant poticajnih sredstava za unaprjeđenje poduzetničkih zona u Federaciji, čija je ukupna vrijednost 1.495.000 KM.

Od tog iznosa Ministarstvo je osiguralo milijun KM, a vlada Švicarske 495.000 KM, dok sufinanciranje općina iznosi 607.000 KM.

“Sredstva su namijenjena unaprjeđenju infrastrukture i poboljšanju usluga poslovnih zona, te ambijenta za mala i srednja poduzeća koja posluju u sklopu tih zona. To bi trebalo doprinijeti razvijanju malih i srednjih poduzeća, a samim tim otvaranju novih radnih mjesta”, izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Predstavnici općina Bosanska Krupa, Ilijaš, Grude, Tešanj, Gornji Vakuf-Uskoplje, Visoko, Gradačac, Bosanski Petrovac, Kakanj, Posušje i Žepče zahvalili su na dodijeljenim sredstvima, koja će biti namjenski iskorištena za projekte, čiji je cilj, između ostalog, kreiranje 25 novih gospodarskih subjekata i poboljšanje uvjeta za nove investicije.

Uspjeh u realizaciji ovih aktivnosti poželila im je u ime vlade Švicarske savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj švicarske ambasade u BiH Regula Bäbler ističući da razvoj poslovnih zona u općinama poboljšava put BiH ka Europskoj uniji.

Osiguranje sistemske podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnoj razini je zajednički cilj zbog kojeg je Ministarstvo, u suradnji s Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji zajednički podržavaju vlada Švicarske i UNDP, pokrenuo grant shemu „Unaprjeđenje poduzetničkih zona“.

“Od 2004. do 2013. godine Ministarstvo je uložilo oko 13 milijuna KM za unaprjeđenje poslovne infrastrukture na području 49 općina u Federaciji, u 43 poslovne zone. Cijenimo da je učinkovitost ulaganja ovih sredstava veoma dobra, te ćemo nastojati još više sredstava izdvojiti iz proračuna FBiH i u suradnji s našim partnerima”, poručio je ministar Zukić na pres-konferenciji nakon potpisivanja ugovora.

(drukciji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime