Goražde:Održana promocija knjige ”Spaljena zemlja”, autora Faruka Muftića

0
55

fc97bb44d9763708b848f2c32705d044_L

Goražde – U petak, 27.novembra 2015.godine, u okviru programa obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održana je promocija knjige ”Spaljena zemlja”, autora Faruka Muftića. O knjizi su govorili muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinskog kantona Goražde Damir Žuga, mr. Muhamed Muminović i autor knjige Faruk Muftić.

Goražde:sa promocije knjige

Na promociji knjige ”Spaljena zemlja” spomenuto je i to da se zadnji genocid i stradanje Bošnjaka, nažalost, ovom narodu nisu dogodili prvi put, ali prvi put su Bošnjaci, među kojima je i Faruk Muftić, javno, pisanom rječju progovorili o ovoj temi. Za mogućnost da autori slobodno pišu o ovoj temi zaslužni su najbolji sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine koji su se borili za njenu slobodu i državnost, a mnogi od njih u toj borbi žrtvovali i svoje živote. Oni koji pišu o genocidu i stradanju Bošnjaka, uglavnom, su entuzijasti koji žele da na ovaj način sačuvaju od zaborava ono što se dogodilo, ali institucionalni okvir koji bi vodio ovakve projekte, nažalost, u Bosni i Hercegovini još nemamo.

O KNJIZI:

Knjiga ,,Spaljena zemlja’’ autor Faruk Muftić, u izdanju ,,DES’’ iz Sarajeva 2015., 136 strana, ilustrovana.

Autor Faruk Muftić u svojoj 13. knjizi o Foči progovorio je o genocidu nad bošnjacima Foče paralelno udva perioda 1941. – 1945. i 1992. – 1995.Autor se zapitao:”Šta je uzrok surovoj tragediji Bošnjaka Foče? Žele li i mogu li se vratiti na svojtoprak?”Autor se koristio usmenim predanjima, pismenim predanjima, objavljenim tekstovima,kao i tarisima,epitafima sa nišana i spomen obilježja.Sam projekat ”Spaljena zemlja” nastao je u Srbiji krajem XVIII i početkom XIX stoljeća, a imao je za ciljprogon i ubistvo muslimana,paljenje i rušenje njihovih kuća,privrednih objekata,bogomolja,škola,uz trajnoponižavanje muslimana kao što je silovanje muslimanskih žena, pa i djevojčica…Autor je 1941.,kao maloljetni dječak iz Careve mahale gledao kako mu odvode oca Hamida na ”informativni razgovor” uniformisane komšije – četnici.Inače, otac mu je bio aktuelni gradonačelnik Foče.Oca više nikada neće vidjeti,već samo kostur obješen ispred Džaferbegove džamije u Međurječju,nakon što su ga prethodno skuhali u kazanu za pekmez.Autor ove knjige je posebno obradio zločine i genocid nad Bošnjacima Podrinja koji su počinili četnici i druge zločinačke srpske organizacije u Drugom svjetskom ratu i svjedoči imenima i prezimenima organizatora i izvršioca zločina nad Bošnjacima Foče i okoline u Drugom svjetskom ratu.Poimenice se navode organizatori pokolja i progona Bošnjaka iz fočanske općine u periodu 1992. – 1995.Ideolozi i organizatori zločina kao i haški osuđenici za počinjene zločine.Popis ubijenih i nestalih Bošnjakatokom agresije na BiH 1992. – 1995. godine je prikazan po Mjesnim zajednicama i selima. Bilans ubijenih i nestalih nije definitivan s obzirom na nepoznatu sudbinu mnogih žrtava ove agresije.U svojoj burnoj i tegobnoj povjesti Bošnjaci su imali probleme boreći se za opstanak i očuvanje svojeg identiteta.Autor akcentira masovne zločine,ubistva,silovanja,urbicid,etničko čišćenje…”Spaljena zemlja” ima karakter svjedočanstva o dešavanjima tokom 1992. – 1995. godine.Ovaj kratak prikaz knjige završio bih citatom sa kraja knjige:”Prognani Fočaci će odlučiti hoće li, da li, i kada će se vratiti u svoj grad, u svoje selo, na svoje imanje.Ma kakva ta odluka bila, ona se mora ispoštovati. Moramo ih razumjeti. Valjda će nestati onih prepreka koje su za sad nepremostive.Pronađimo masovne grobnice, ekshumirajmo i identifikujmo ubijena lica. Oni koji su bili na vlasti, načelnici općina,rukovodioci službi bezbjednosti, pa i obični građani, u periodu 1992. – 1995., trebaju iznaći način ireči gdje su ukopani ubijeni, gdje su primarne i sekundarne grobnice…Ne dozvolimo da ubice i zločinci budu nekažnjeni, ma ko oni bili, jer je to prvi korak do izvinjenja, oprosta,zaželimo jednakost za sve i gradimo bolje sutra…Radimo na tome da se protjerani sa područja Foče vrate, da obnove svoje kuće, formiraju domaćinstva, i uspostave suživot poštujući različitost. Neka pobjedi energija nade u bolje.”
spaljena zemlja 001

spaljena zemlja 002

spaljena zemlja 003

spaljena zemlja 004

spaljena zemlja 005

spaljena zemlja 006

spaljena zemlja 007

spaljena zemlja 008

spaljena zemlja 009

spaljena zemlja 010

spaljena zemlja 011
AVLIJA 0027
******************

Biografija

Faruk Muftic Foča 2014, ispred Careve džamije, poslije Bajram namaza
Faruk Muftić, rođen je u Foči, 1932. godine. Osnovno, srednje i više obrazovanje stekao je u Sarajevu.Radni vijek provodi u rodnom gradu.
Do sada je objavio knjige:
1. Foča 1470 – 1996,
2. Foča – stećci i nišani,
3. Foča – ponovljeni zločin,
4. Vakufi, vakifi i vakufname,
5. Šeher Ustikolina,
6. Foča – kroz vrijeme,
7. Foča – ranjeni grad,
8. Jeleč,
9. Rehabilitacija džamija u Jabuci, Mrežici i Izbišnu,
10. Atik Ali – pašina džamija,
11. Teci Drino, teci i pričaj,
12. Zaboravljena Foča,
13. Spaljena zemlja.
U pripremi je 14. knjiga: Fočanske porodice.

******************

priredio:Kenan Sarač

(defter.bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime