Goražde: U petak počinje manifestacija „Dani Huseina Đoze“

0
4

Click to enlarge image 26-05-2016-09-manifestacija-husein-dozo-gorazde.jpg

Goražde – U četvrtak, 26. maja 2016.godine, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održan je Press u povodu manifestacije ”Dani Husein-ef. Đoze”.

Govoreći o manifestaciji ”Dani Husein-ef. Đoze” muftija goraždanski Remzija ef. Pitić rekao je da je manifestacija već tradicionalna, kako je i najavljena u vrijeme kada je prvi put organizirana. Prošlogodišnje ”Dane Husein-ef. Đoze” ocijenio je kao sadržajne i uspješne i zahvalio se onima koji su doprinijeli njihovoj realizaciji. Govorio je i o ovogodišnjim novim sadržajima, te se zahvalio svim sudionicima manifestacije. Za manifestaciju je rekao da je ona, osim što je vrijedan događaj za grad Goražde i okruženje, skroman vid zahvale za sve ono šta Husein-ef. Đozo uradio za naše društvo.

Načelnik općine Goražde dr. Muhamed Ramović je istako zadovoljstvo što je Općina Goražde od početka izravan sudionik u organizaciji manifestacije. O Husein-ef. Đozi su i ranije u Goraždu organizirane tribine ili prigodni sadržaji, koji su govorili o njegovom životu i djelu, ali manifestacija sa ovim brojem sadržaja i kvalifikacijom već tradicionalne je ono što joj daje poseban značaj. Islamskoj zajednici čestitao je na ideji o organiziranju manifestacije, a ovom kraju Bosne i Hercegovine što je iznjedrio učenjaka i čovjeka kakav je bio Husein-ef. Đozo.

”Ime svjetsko, a naše” je Husein-ef. Đozo, rekao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga, govoreći u svoje, ali i ime premijera Emira Okovića, odnosno u ime Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Istako da su pripreme za manifestaciju već završene i da je sve spremno da manifestacija počne. Govorio je i o Književnoj večeri posvećenoj liku i djelu Husein-ef. Đoze, koju ove godine, kao novi sadržaj, priprema OŠ Husein ef. Đozo iz Goražda.

G-đa Sabina Džebo, pedagogica i psiholog u OŠ Husein ef. Đozo, govorila je o sadržajima koje će posjetioci imati priliku vidjeti na Književnoj večeri posvećenoj liku i djelu Husein-ef. Đoze.

Hasan Đozo o tome šta ova manifestacija znači porodici rahmetli Husein-ef., njegovim prijateljima i poznanicima.

Na kraju pressa muftija Remzija-ef. Pitić, u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora manifestacije ”Dani Husein-ef. Đoze”, još jedanput se zahvalio organizatorima, medijima i svim sudionicima ovogodišnje manifestacije, te istakao primjer Osnovne muzičke škole Avdo Smailović iz Goražda koja je pomjerila termin održavanja redovnog godišnjeg koncerta ove škole kako se ne bi podudario sa terminom održavanja Književne večeri posvećene liku i djelu Husein-ef. Đoze.

Prvi programski sadržaj je Večer Kur’ana, koja će biti upriličena u petak, 27. maja 2016. godine, poslije akšam-namaza, u Kajserija džamiji u Goraždu. Manifestacija se završava Mevludom i dovom u nedjelju, 05. juna 2016. godine, na Turskoj ravni – Orahovice, Goražde.

Click to enlarge image 26-05-2016-10-dani-huseina-dzoze-program.jpg

Dženan-ef. Imamović

Akos.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime