Goražde u borbi protiv poplava: Počinje izgradnja obaloutvrda Drine

0
13

Goražde u borbi protiv poplava: Počinje izgradnja obaloutvrda Drine

Goražde – Skoro pet godina nakon velikih poplava Goraždu je ostao problem urušavanja obaloutvrde koji će se konačno riješiti realizacijom projekta zaštite od poplava na rijeci Drini čiji je finansijer Svjetska banka posredstvom Međunarodne asocijacije za razvoj.

Riječ je o izgradnji obaloutvrda rijeke Drine na potezu od Vitkovića do entitetske granice, odnosno općine Novo Goražde.
Ovih dana općini je predata projektna dokumentacija za tri od šest planiranih projekata u okviru Glavnog projekta zaštite od poplava na rijeci Drini u FBiH. Agencija za vodno područje rijeke Save izradila je projektnu dokumentaciju za pod-projekat Goražde – Vitkovići, pod-projekat Goražde uzvodno od Baćanskog mosta i pod-projekat Goražde nizvodno od centra grada. Realizacija se očekuje početkom 2016. godine, dok će se u narednom periodu izraditi i projektna dokumentacija za ostala tri pod-projekta.

Ukupna vrijednost projekta za Općinu Goražde je 7 miliona KM sredstava Svjetske banke i 1,5 milion KM iz budžeta Agencije za vodno područje rijeke Save.

“Projekat finansira Vlada FBiH odnosno Svjetska banka. Sve tri općine BPK-a su uključene a u samom procesu pripreme utvrđena su prioritetna područja za investiciju. U tom kontekstu, dvije lokacije se odnose na općinu Pale u FBiH i to u Prači i Hrenovici, a što se tiče Goražda ukupno je utvrđeno šest lokacija. Agencija za vodno područje rijeke Save je pripremila ugovore za tri lokacije i to za naselje Vitkovići, Baćci i naselje u samom centru grada nizvodno od donjeg mosta”, kazao je Alojz Dunđer, direktor Ureda za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Interventni projekat oporavka od poplava iz 2010. godine, konačno je počeo sa implementacijom. Prema riječima Enesa Alagića, predstavnika Agencije za vodno područje rijeke Save u ovoj sedmici će biti potpisani prvi ugovori za radove u općini Pale u FBIH dok se u proljeće naredne godine očekuje potpisivanje ugovora za radove koji će se izvoditi u Goraždu.

“Dobili smo projektnu dokumentaciju za tri važna projekta. U izradi su još tri projekta vezana za uređenje obaloutvrda na našem području. Jako smo zahvalni i Agenciji i direktoru Alojzu Dunđeru i čitavom njihovom timu koji je radio na implementaciji. Na raspolaganju smo u svim našim obavezama, a to je izdavanje urbanističke saglasnosti i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Sada radimo tri lokacije i tri su još u pripremi za naredni period. Ovo je jedan ogroman projekat na kome smo radili pune četiri godine”, kazao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

(klix.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime