Goražde: U 11 mjesnih zajednica upisano samo 27 učenika

0
6

GORAŽDE: U 11 mjesnih zajednica upisano samo 27 učenika

Goražde – Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde obavilo je sve pripreme za početak obaveznog programa predškolskog obrazovanja i odgoja u 2016. godini.

Prema riječima ministra Damira Žuge, predškolski program počinje 2. marta, a njime će biti obuhvaćena sva djeca sa područja kantona. Prema podacima Ministarstva, ove godine u prvi razred bit će upisan veći broj učenika nego prethodne godine, najmanji broj učenika u historiji Kantona – 168, upisan je 2013. godine, 2014. godine BPK je imao 208 prvačića, prošle godine 249, dok su ove godine za učešće u programu predškolskog odgoja i obrazovanja prijavljena 254 mališana. Međutim, ističe Žuga, zabrinjava činjenica da pojedini dijelovi BPK ostaju bez djece.

– Ono što je jako zabrinjavajuće, kada uđete u strukturu prijavljenih učenika, jeste koncentracija učenika po lokalnim zajednicama. U 11 mjesnih zajednica na području Općine Goražde imamo upisanih svega 27 učenika. Na cjelokupnom školskom području OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ koje obuhvata šest mjesnih zajednica – Orahovice, Kraboriš, Ilovača, Brzača, Rešetnica i Osanica, imamo upisano svega 10 učenika. Na školskom području OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Vitkovićima, koje obuhvata prostor pet mjesnih zajednica – Posestra, Bogušići, Berič, Sadba i Vitkovići, imamo svega 17 učenika. Dakle, u 11 mjesnih zajednica na području općine Goražde, koje čini oko 4/5 prostora ove općine, imamo 27 učenika, što je alarmantno i poražavajuće – pojašnjava Žuga.

Sa podacima da je broj učenika po odjeljenju, prema važećim pedagoškim standardima, pao ispod prosjeka, te da je tokom posljednjih šest godina stanovništvo iz opustjelih dijelova općine odlazilo i naseljavalo se u gradu, informirana je Vlada BPK.

Žuga smatra kako razloge poražavajućih statističkih podataka treba tražiti u neadekvatnoj politici svih nivoa vlasti prema BPK i jugoistočnoj Bosni, a dodatne probleme izazvat će primjena novog uputstva o raspodjeli javnih prihoda u FBiH, po kojem se za BPK izdvaja mnogo manje sredstava.

– Podaci nevladinih organizacija, kojima smo se mi služili, govorili su da je 90-ih godina, prije agresije na BiH, u deset opština – od Kalinovika, Foče, uključujući naše tri lokalne zajednice, Čajniče, Rogaticu, Rudo i Višegrad, živjelo između 150.000 i 160.000 stanovnika, a danas na tom području imate nešto više od 70.000 stanovnika. Ovo su alarmantni podaci kad je u pitanju cjelokupna istočna Bosna i kad su u pitanju ruralna mjesta na području našeg kantona. Jednostavno sve je koncentrisano u centrima, u gradovima. Ovo je apel i poziv svima koji su s područja istočne Bosne, koji obnašaju bilo koju poziciju, da se aktivnije uključe, da pomognu svim lokalnim zajednicama u istočnoj Bosni, pa tako i u našem kantonu – kazao je Damir Žuga.

Autor: Al. B.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime