Goražde: Svjedok izjavio da su bili loši uvjeti u ćeliji

0
3

Goražde – Na suđenju Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je vidio optužene tokom svog zatočeništva u Sekretarijatu unutrašnjih poslova (SUP) u Goraždu.

Milivoje Čarapić se prisjetio kako je polovinom jula 1992. godine uhapšen s drugim stanovnicima sela Bučje (općina Goražde), te da ih je vojska odvela na Trebeško brdo, gdje je fizički i psihički maltretiran, zajedno s drugim muškarcima.

Nakon oko sedam sati, kako je naveo, njegovu grupu je vojska sprovela do SUP-a u Goraždu. Druga grupa je ranije otišla prema Čajniču.

– Krenulo nas je 32 sa Trebeškog brda, u SUP nas je došlo 31 – rekao je Čarapić, dodavši da ih je prihvatila policija i da su bili smješteni u tri ćelije.

Svjedok se prisjetio loših uvjeta u ćelijama – vršenja nužde u kantu i bure, prvog kupanja nakon više od mjesec dana zatočeništva, pojave vaški, te hrane koju su dobivali jednom dnevno. Istakao je da je tokom zatočeništva izgubio oko 20 kilograma.

– Bilo je dana da se 58 sati vrata ne otvore – kazao je svjedok, dodavši da je njegov otac tokom zatočeništva imao moždani udar, a stric pokušao izvršiti samoubistvo nakon čega je podlegao u bolnici.

Čarapić se prisjetio da su u SUP-u bili zatvoreni i sedmorica Srba zarobljenih na Trovrhu, te da je jednu noć čuo kako ih maltretiraju.

– Po priči, tada je bio načelnik Ibro Merkez. Jedne prilike smo ga vidjeli jer smo čistili kancelarije. Išao je sa štakama. A njega je mijenjao Braco Bogunić – rekao je Čarapić i dodao da je imao saznanja da je Ešef Hurić komandir policije.

Svjedok je istakao da je Merkeza samo jednom vidio, a da im je jedne prilike “Braco Bogunić saopćio da ih puštaju” i da će biti raspoređeni po stanovima. Iz prostorija SUP-a, kako je naglasio, pušten je krajem februara ili početkom marta 1993. godine, nakon čega su Bučjani smješteni po srpskim stanovima u Goraždu, a on bio u radnom vodu. Grad je napustio 15. aprila 1994. godine.

Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić su optuženi da su na području Goražda u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine, naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranjima više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine općine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu, javlja BIRN – Justice Report.

(FENA/mi2.ba) M.B.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime