Goražde: Riješen status 79 potkrovnih stanova izgrađenih prije 19 godina

0
3

GORAŽDE Riješen status 79 potkrovnih stanova izgrađenih prije 19 godina

Goražde – Potpisivanjem sporazuma između Općine Goražde i BPK Goražde, konačno je riješen status potkrovnih stanova u ulicama Maršala Tita, Meha Drljevića i Jusufa Duhovića u Goraždu.

Radi se o 79 stambenih jedinica, koje su na postojeće stambene zgrade dograđene neposredno nakon rata, zahvaljujući sredstvima međunarodnih organizacija. Zbog neslaganja o pravu i procentu vlasništva nad njima, njihov status nikada nije mogao biti riješen.

Sada su podijeljeni u omjeru od po 50 posto, čime su stvoreni preduvjeti da općinske i kantonalne vlasti započnu ispunjavanje obaveza prema etažnim vlasnicima u vezi sanacije krovova i fasada.

sporazum-potkrovni-stanovi-2

Sa potpisivanja sporazuma

– Radi se o problemu koji datira još od 1996. godine. Rezultat toga je jako loše stanje ovih objekata, prije na krovnoj konstrukciji i estetskom izgledu fasada. Znamo da je u postupku legalizacije stvorena obaveza da se saniraju krovovi i izvrši rekonstrukcija fasada, a sa ovim su stvorene sve pretpostavke za takve aktivnosti. Mi vjerujemo da ćemo taj posao započeti već u narednoj godini. Što se tiče sudbine tih stanova, postoje određene skupštinske odluke, zakon o socijalnom stanovanju, imamo potrebu da riješimo status pojedinih boračkih populacija, određena kvota postoji i za mlade, a na kraju imamo i određene korisnike koji žive u tim stanovima koji su u nekom socijalnom statusu i nećemo ići prema tome da bilo koga izbacimo na ulicu – kazao je premijer BPK Emir Okovića, nakon potpisivanja sporazuma o raspodjeli stanova sa načelnikom Općine Goražde Muhamedom Ramovićem.

Prema sporazumu, BPK je pripalo 38 stanova – 9 u ulici Meha Drljevića, 8 u ulici Jusufa Duhovića i 21 u ulici Maršala Tita, dok je Općini Goražde pripao 41 stan – 33 u ulici Maršala Tita i 8 u ulici Jusufa Duhovića. I Općina i BPK imaju svoje kriterije za njihovu raspodjelu.

– Ne znači da će svako dobiti baš taj stan u kojem živi, jer će biti javni konkurs, ali nećemo zaboraviti te ljude niti bilo koga poslati na ulicu. Moramo riješiti krovne konstrukcije i fasade, jer je to problem našeg grada i postavljanjem fasada cijeli grad će dobiti novi izgled – istakao je Ramović.

Autor: Al. B.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime