Goražde: Prvo radno iskustvo za 63 nezaposlene osobe

0
6

Goražde: Prvo radno iskustvo za 63 nezaposlene osobe

Goražde – Služba za zapošljavanje BPK Goražde počela je realizaciju programa zapošljavanja za ovu godinu, a danas su potpisani i uručeni ugovori mladim nezaposlenim osobama po programu stručnog osposobljavanja koji će trajati godinu dana, a oni će pripravnički staž obavljati kod 31 poslodavca.

“Radi se o programu koji ima za cilj omogućiti mladim osobama sa višom i visokom stručnom spremom da u narednih 12 mjeseci steknu svoje prvo radno iskustvo u struci i na taj način postanu konkurentniji na tržištu rada. Čak 63 mlade osobe će mjesečno dobijati iznos od 400 KM, dok je 30 KM planirano za povredu na radu”, istakla je Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Ona pojašnjava da Služba za zapošljavnje do sada nije imala ovakvu vrstu programa zapošljavanja te da je ovo prvi put da program aktivne politike kreće u januaru mjesecu.

Ministar za finansije Nudžeim Džihanić program smatra opravdanim zbog činjenice da se mladim ljudima otvara mogućnost da lakše dođu do posla.

“Do sada smo imali programe volontiranja, ali smo učinili da to sada bude program za sticanje pripravničkog staža. Nadam se da će ovih programa u budućnosti biti više, jer je i Vlada Federacije BiH u svom budžetu za 2016. godinu planirala određeni dio sredstava kako bi svi mladi dobili priliku za prvo zapošljavanje”, ističe Džihanić.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime