Goražde: Prostor Šišeta će dobiti mali sportsko-rekreativni centar

0
36

gorazde-ugovor(2)Goražde – U Maloj sali Općine Goražde jučer su potpisana dva veoma značajna ugovora sa firmama Higracon i Sendo iz Sarajeva. Riječ je o ugovorima o pružanju usluga izrade glavnog projekta sistema za snabdijevanje vodom naselja Laleta, Budići i Doca koji je potpisan sa firmom Higracon d.o.o. i ugovora o pružanju usluga izrade investiciono – tehničke dokumentacije za sanaciju i zatvaranje postojeće deponije komunalnog otpada Šišeta sa firmom Sendo d.o.o.

Vrijednost prvog ugovora koji je potpisan sa firmom Higracon d.o.o. Sarajevo iznosi 19.849,05 KM, a rok za završetak radova je 30 dana, dok je vrijednost drugog ugovora koji potpisan sa firmom Sendo d.o.o. Sarajevo a koji se odnosi na pružanje usluga izrade investicione–tehničke dokumentacije za sanaciju i zatvaranje postojeće deponije komunalnog otpada Šišeta vrijednosti 49.725,00 KM i rok za završetak radova je 90 dana.

”Ono što je najvažnije za jednu lokalnu zajednicu jeste da ima spremne projekte i mi na bazi toga imamo  uvijek unaprijed spremne projekte infrastrukture, kao i kapitalne projekte ili bilo šta drugo što je u skladu sa Strategijom Općine Goražde. Danas smo potpisali ugovore sa dvije firme. Sa firmom Higracon potpisali smo ugovor vrijednosti 19.849,05 KM, a odnosi se za konačno rješavanje vodovoda u mjesnoj zajednici Goražde I za naselja Lalata, Budići i Doce, tako da ćemo u narednih 30 dana već imati spreman projekat da bi mogli već za slijedeću godinu planirati da se konačno riješi ovaj problem, jer znamo kakav je problem kad nemamo dovoljno pitke vode u našim naseljima. Sa ovim projektom i projektom završetka sedme faze vodovoda Starac, ostaće nam još samo dio naselja Gornji Pargani da riješimo kada je u pitanju vodosnabdjevanje, tako da ćemo i to uskoro riješiti. Drugi ugovor u vrijednosti 49.725,00 KM odnosi se na izradu investiciono-tehničke dokumentacije za zatvaranje deponije Šišeta I faza. Vi znate da smo  prošle sedmice potpisali ugovor sa Federalnim ministarstvom za okoliš i turizam gdje smo dobili 83.160,00 KM i na bazi toga mi smo već raspisali tender u skladu sa zakonom i firma Sendo d.o.o. je prošla i bila je najpovoljnija i očekujemo u narednih 90 dana da ćemo imati konačno i urađenu ovu studiju i to je prva faza. Naporedo s tim već smo naručili izradu investiciono-tehničke dokumentacije za deponiju Trešnjica tako da radimo i na jednoj i na drugoj strani  i mislim da ćemo u tome i uspjeti”, istakao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Edin Sendo, vodeći inžinjer projektantske kuće Sendo d.o.o. Sarajevo naglasio je da njegova firma ima dobru saradnju sa Općinom Goražde.

”U saradnji sa Općinom Goražde i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma rješavajući po evropskim standardima zatvaranja svih divljih i sanitarnih deponija, već nekih dvanaest mjeseci se vrše istrage tako da bi Općina Goražde trebala poslije dugo godina da riješi problem zatvanja deponije Šišeta a ujedno su nađeni aplikanti i  partneri za rješavanje problema regionalne deponije Trešnjica u koje bi ušle tri  općine. Nadajući se da će se nakon devedest dana i prve faze i ovih geoloških istraživanja ući u neki da kažemo ljepši, afirmativni vid zatvaranja sanitarnih deponija, tako da će prostor Šišeta dobiti vjerovatno mali sportsko-rekreativni  centar koji će se idelano uklopiti u izletište Rorovi.”Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime