Goražde: Održana i sjednica koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH

0
4

GORAŽDE Održana i sjednica koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH

Goražde – U prvoj zvaničnoj posjeti BPK Goražde boravila je ministrica obrazovanja FBiH, Elvira Dilberović. U Kantonalnom ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport predstavljena je zakonska regulativa vezana za oblast obrazovanja.

– Zadovoljstvo mi je bilo čuti da je zakonska regulativa, a koja je u vezi sa reformama obrazovanja u FBiH, u ovom kantonu prilično zaokružena. Naravno, kao i u nekim drugim kantonima, još uvijek nemamo jasno definirane ciljeve u visokom obrazovanju, što zavisi od kapaciteta, kako finansijkih tako i ljudskih resursa. Ja se nadam da ćemo kroz Kooordinaciju ministara riješiti to pitanje – kazala je Dilberović.

Ministar obrazovanja BPK Damir Žuga zahvalio se Federalnom ministarstvu na sufinansiranja projekata iz ove oblasti.

Istovremeno, u Goraždu je održana peta sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, kojom je predsjedavala ministrica Dilberović. Sjednici su prisustvovali ministri obrazovanja USK Adis Muharemović, KS Elvir Kazazović, BPK Damir Žuga, te predstavnici Ministarstava Zeničko-dobojskog kantona i Srednjebosanskog kantona. Na sjednici je razmatrana udžbenička politika u FBiH te je istaknuta potreba za smanjenjem broja odobrenih udžbenika, a bilo je riječi i o aktivnostima na sprječavanju maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja. Razmatrane su i mogućnosti za realizaciju projekata angažiranja stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama u FBiH, u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, te pitanje strateških pravaca razvoja karijerne orjentacije u FBiH za period 2015-2020. godina.

Prema riječima ministrice Dilberović primarni cilj Koordinacije kantonalnih ministara obrazovanja i nauke je izjednačavanje obrazovne politike u kantonima. – Nelogično je da u jednoj FBiH imate razlike u obrazovnim politikama. Na svu sreću mi u Koordinaciji ministara imamo ministre koji žele da rade i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na izvanrednoj saradnji. Mi Evropskoj uniji moramo pokazati da želimo raditi i da želimo promjene – kazala je Dilberović.

Na sjednici Koordinacije ministara direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva, Damir Ovčina, prezentirao je usluge koje pruža ovaj centar, kao jedina ustanova u državi koja je specijalizirana za obrazovanje djece s problemima vida.

Autor: Al. B.

(trazim.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime