Goražde: Nova klizišta presjekla putne komunikacije i vodovodnu mrežu

0
27

 

Goražde – Nevrijeme praćeno jakom i intezivnom kišom koje je prethodnih dana zahvatilo područje općine Goražde prouzrokovalo je više klizišta i problema sa bujičnim vodama. Više od 10 poziva za intervenciju stiglo je iz raznih dijelova grada i prigradskih naselja.

Najteža situacija je u ulici Sarajevska, na regionalnom putu R 448 Goražde-Prača-Sarajevo, gdje je zbog bujičnih voda došlo do pojave klizišta, koje je prijetilo presijecanjem tog putnog pravca, te puta koji vodi industrijskoj zoni “Pobjeda” odnosno naselju Glamoč i Podhranjen. Ugroženo je i nekoliko stambenih objekata u blizini, i vodovoda koji prolazi kroz ovo klizište.

“Na tom terenu je jedan vod vodovodne mreže koja napaja naselje Površnicu ili Grabovik oštećen. Jutros su momci iz JKP ”6. mart” prespajali cijevi tako da ćemo i taj dio sanirati, bitno je da je prohodan put i da građani mogu putovati iz Prače u Goražde i obratno. U ulici Zaima Imamovića i naselju Panorama smo imali veliki projekat, a to je prihvatna cijev za površinske vode. Odakle se ta voda pojavljuje trebaju da ispitaju službe koje su nadležne za to, a ipak mislim da se jedan prihvatni kanal može napraviti između Centra za kulturu, srednje škole “Enver Pozderović” i OŠ “Fahro Baščelija” prema koritu rijeke Drine. To je velika investicija, ali moramo zaštititi objekte, a pogotovo djecu koja idu u školu da se ne bi našla u opasnosti”, kaže Mustafa Geca, iz PVJ Goražde.

U naselju Berič na lokalitetu Pijesak došlo je do pojave klizišta koje prijeti presjecanju rijeke Ocke i stvaranju vještačkog jezera koje bi izazvalo velike štete na samoj lokaciji te na imanju i pomoćnim objektima porodice Kitan, kao i mnogo veće štete nizvodno kroz naselja Bogušići i Mravinjac gdje Ocka prijeti potkopavanjem potpornih zidova kod nekoliko stambenih, pomoćnih i vikend objekata.

”Prijetila je opasnost od klizišta, nismo imali struje, a onda su ugroženi i štalski objekti. Mi smo se obraćali Civilnoj zaštiti i oni su izašli na teren kako bi nam pomogli. Svi su bili i načelnik je stigao u obilazak. Mi se bavimo poljoprivredom i strah nas je da nam ne nastradaju štalski objekti jer smo mi kreditno zaduženi“, kaže Izeta Kitan, čiji su objekti ugroženi uslijed pojave klizišta koje presijeca rijeku.

Prema riječima Mustafe Gece ekipe su odmah izašle na teren, angažovane su mašine a korito potoka bit će stavljeno u funkciju da bi se zaštitili štalski i drugi objekti.

U goraždanskom naselju Krsnica na regionalnom putu R 448 Goražde-Čajniče zbog jakih bujičnih voda došlo je do začepljenja glavnog odvodnog kanala, do nanosa i plavljenja puta kao i poljoprivrednog zemljište ali kako saznajemo problemi su ubrzo riješeni na ovoj i nekolicini drugih lokacija.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime