Goražde nastavlja saradnju sa Mašinskim fakultetom u Mostaru

0
5

Goražde nastavlja saradnju sa Mašinskim fakultetom u Mostaru

Mostar, Goražde – BPK Goražde će nastaviti saradnju sa Mašinskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Dekan fakulteta Safet Isić i premijer kantona Emir Oković potpisali su ugovor vrijedan 127.768 KM, čime je ozvaničen nastavak saradnje koja je počela u akademskoj 2011/2012. godini.

Dosadašnji broj upisanih studenata je 160, a od ove godine studenti sve tri studijske godine prvog ciklusa će nastavu imati u Goraždu.

“Dogovorili smo da to bude prva i druga godina sa minimalnim procentom zastupljene nastave od 50 posto dok će studenti treće godine imati nastavu u procentu od 30 posto. Do sada smo imali dobru saradnju, ovi ljudi su pokazali veliku ozbiljnost i procenat nastave je bio daleko bolji u odnosu na definisani ugovor. Važno je da uglavnom svi oni koji završe ovaj fakultet brzo u našoj privredi dobiju šansu za posao. Mi u posljednje vrijeme imamo još jednu grupu studenata koja je završila prvi ciklus, sada obavljamo razgovore sa privrednim subjektima na području našeg kantona kako bi ih oni što prije preuzeli u svoje kompanije. Imamo također jedan broj studenata koji je nastavio drugi ciklus studija u Mostaru, a u razgovoru sa dekanom i rektorom dogovorili smo da od iduće godine idemo sa jednim novim smjerom”, pojasnio je Damir Žuga, kantonalni ministar obrazovanja.

Također, studenti upisani na drugi ciklus studija u Mostaru moći će koristiti usluge profesora koji dolaze na nastavu prvog ciklusa u Goraždu.

“Povećan je interes za tehničke fakultete. Ukupan broj studenata upisanih ove godine u prvu godinu je 60. Pred studentima u Goraždu je jedan veći izazov jer oni od 50 posto nastave koja se izvodi ovdje, treba da postignu iste one rezultate koji se traže od studenata u Mostaru. Pošto oni to uspješno izvršavaju, onda se uslovno može reći da su to možda malo bolji studenti od prosječnih”, kazao je dekan Mašinskog fakulteta Safet Isić.

(klix.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime