Goražde: Napreduje gradnja solarne elektrane, trećina radova završena

4
79

Goražde – Jedna trećina građevinsko-zanatskih radova na izgradnji solarne elektrane u Rešetnici kod Goražda već je završena, potvrdio je za Klix.ba Azem Bujak, investitor koji na području Goražda trenutno gradi jednu od najvećih solarnih elektrana.

Lijepo vrijeme poslužilo je radnike angažirane na trenutno najvećem gradilištu u BiH u oblasti obnovljivih izvora energije. Naime, na prostoru od 11.500 metara kvadratnih bit će smješteno 3.200 panela. Montaža objekta počet će nakon što se okonča faza građevinskih radova.

“Ukupna investicija je tri miliona KM, a plan je da ova elektrana proizvodi jedan gigavat električne energije godišnje. Sada se vjerovatno i ne vidi sve ono što je u planu, ovo su građevinski radovi, ali tek kad postavimo panele to će izgledati potpuno drugačije. Planirano je da sredinom naredne godine sve bude okončano”, priča za Klix.ba Azem Bujak.

On dodaje da se povrat investicija očekuje u narednih sedam-osam godina.

Realizacija jednog od najvećih projekata ove vrste na Balkanu sasvim sigurno će značiti i unapređenje elektroenergetske mreže, ali i kompletne infrastrukture u ovom dijelu općine Goražde.

Prethodno je Azem Bujak prvu solarnu elektranu na ovom području izgradio u rodnom mjestu Bujaci. Ona se nalazi na samo jedan kilometar od novog gradilišta, a ističe kako je dosadašnjim efektima solarne elektrane veoma zadovoljan. Prednost korištenja obnovljivih izvora energije je i što nema štete za okoliš.

Gradilište su ovih dana posjetili i predstavnici Vlade BPK Goražde.

“Strateško opredjeljenje ne samo našeg kantona, već države BiH jeste poticaj održivim oblicima stvaranja električne energije. Zasigurno, ovo je jedan lijep primjer gdje ljudi kreću u implementaciju, dok je najveći dio još u nekoj fazi istraživanja. Mi imamo sreću da imamo jednog poduzetnika koji je prepoznao tu šansu, obavio sva istraživanja koja su pokazala da je ovaj teren podoban za takve aktivnosti i kao Vlada ćemo podržati ovu priču naravno u obimu koliko to dozvoljavaju budžetska sredstva. Ovo je jedna lijepa priča koja ide iz BPK Goražde kada govorimo u ovom segmentu održivosti iskorištavanja alternativnih načina stvaranja električne energije”, kazao je premijer Emir Oković tokom posjete Rešetnici.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  • Nisu glupi Rožajci što su se pobratimili sa Goraždem. Samo da li će biti pametni da ih slede kad je u pitanju taj prosperitet i napredak, ostaje da se vidi.

   0

   0
   • Bas tako olivera! Gdje im je ona poznata sandzacka preduzimljivost?

    Specijalno me raduje da se ulaze na ovakve ekoloski napredne tehnologije, to je buducnost! 😀

    0

    0
    • Sandžačka preduzimljivost ne stanuje u Rožaju, Morgen. Možda se eventualno rodi posle tešnje saradnje sa Goraždem, ali sumnjam da ćemo skoro videti neki prosperitetni bum. Mentalitet je u pitanju, izgleda. Rožajci su navikli na buntovništvo, proteste svake vrste, niko koga iznedri sredina im ne valja, stalno hule i opštinsku i državnu vlast i očekuju da im sve padne sa neba. Pa kad vide da to ne ide onda su skloni dramaturgiji i odlasku po EU sa željom da budu azilanti. A tako lep kraj sa mnoštvom mogućnosti je to Rožaje. I ima dobar geografski položaj. Samo treba zasući rukave i malo mućnuti glavom, međutim vidimo da im baš te aktivnosti najviše nedostaju.

     0

     0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime