Goražde: Fotografi na meti tržišnih inspektora koji kažu da samo rade svoj posao

0
10

 

Goražde – U Goraždu je danima top tema, posebno na društvenim mrežama, rješenje kantonalnog tržišnog inspektora o zabrani obavljanja fotografskog obrta putem interneta bez odobrenja za rad obrtnice.

Rješenja su otišla na adresu nekolicine mladih fotografa, a najviše pažnje u javnosti izazvao je slučaj “Charly Photography“. Riječ je o internet stranici čijem je osnivaču inspekcija izdala riješenje o zabrani obavljanja fotografskog obrta jer nije imao odobrenje da se time bavi. Ispostavilo se da je nekoliko mladih ljudi koji se bave fotografijom dobilo isto riješenje. I dok u inspekciji tvrde da je slučaj potpuno jasan te da je putem društvenih mreža formirana iskrivljena i proizvoljna slika cijelog slučaja, mladi fotografi smatraju kako je inspekcija imala i “prečeg posla”.

“Mislimo da ima prečih poslova kojim inspekcija treba da se bavi. Ovo nije bilo neophodno da se uradi nama, mladima, koji pokušavaju da nešto urade u životu, da razmišljaju i djeluju kreativno kroz objektiv fotoaparata, mladima koji pokušavaju da podstaknu i druge da se ‘maknu sa ulice’ i bave se umjetnošću, fotografijom, muzikom ili bilo kojim drugim načinom kreativnog izražavanja. U Bosni se pljačkaju sedmocifrene sume, ali lakše je nama zabraniti rad. Mi smo prijavljeni da obavljamo obrt bez obrtnice, međutim tu nema nekog ‘obrta’ zbog kojeg bi trebali dizati ovoliku frku“, smatraju mladi fotografi.

Iako je tek nekolicina njih dobila riješenje o zabrani obavljanja obrta, ističu kako, svakodnevno dobivaju podršku građana.

“Od kako je sva ova situacija otišla u javnost raja nam daje podršku i negoduje zbog odluke inspekcije. Na Facebooku su se pojavile i objave kao da je na ulazu u Goražde postavljen znak ‘Zabranjeno fotografisanje’, vjerovatno iz šale, ali kako god, trebamo gledati realno situaciju i reći da nam nije zabranjeno fotografisanje već naplaćivanje“, ističu ovi mladi ljudi.

U kantonalnoj inspekciji tvrde kako nema mjesta pričama o zabrani fotografisanja, već fotografskog obrta, te da su u javnosti česta proizvoljna tumačenja zakonske regulative u ovoj oblasti.

“Samo fotografisanje i objavljivanje fotografija nije bilo stvar inspekcijskih organa niti smo išta poduzimali po tom pitanju. Inspekcija je djelovala u slučaju fotografije koja je naplaćivana kao obrt. Mi smo zabranili rad do registracije a nemamo ništa protiv da se neko registruje i radi. Imali smo sluha u ovom slučaju i procijenili i da se radi o licima koja nisu ni mogla imati informaciju o njihovoj obavezi prema zakonu. Kazna nije svrha niti cilj a inspekcija nije posegnula za represivnim mjerama ne zato što smo bili prozivani ili kritikovani već je jedinstven pristup inspekcije već duži vremenski period da, tamo gdje se ocjeni da onaj ko u prekršaju nije mogao imati adekvatne informacije, djeluje preventivno“, ističe Hadžiomerović.

U konkretnom slučaju inspektori su radili po prijavi.

“Detektovali su da se slikaju svadbe, rođendani i druge prigode i da se naplaćuju fotografije, i čim se ostvaruje vrsta prihoda i po definiciji to znači da tu nema neke priče o nekom hobiju. U konkretnom slučaju djelovali smo po dojavi ali nismo se zaustavili na tome, mislim da se došli smo do nekoliko onih koji to rade“, ističe Hadžiomerović.

On dodaje kako će u slučaju da se rješenje ne shvati ozbiljno uslijediti druge mjere inspekcije jer zakon pravi jasnu razliku između hobija i obrta.

“Ja javno pozivam sve gdje god nađu da su inspektori prekoračili ovlaštenja, da su radili mimo zakonskih odredbi, izvolite recite, ili da su krenuli po tipu da kažnjavaju za objavljivanje na portalima, ili slično. To nije tačno. Mi samo hoćemo da obustavimo praksu jer to je već uzelo maha da se slikaju određeni događaji i to se naplaćuje i ostvaruje prihod što spada u domen sive ekonomije. Puna su nam usta da se spriječi siva ekonomija i da se maksimalno reducira ali onog trenutka kad dođemo pod udar zakona onda zakon ne treba važiti“, ističe Hadžiomerović.

Na pitanje da je li ovo početak obračuna inspekcije sa neregistrovanim obrtima Hadžiomerović ističe kako inspekcija djeluje kontinuirano.

“Uvijek u takvim i sličnim situacijama inspektor je taj koji cijeni da li je došlo do narušavanja zakona u većoj mjeri. Ne možete staviti u istu ravan nekoliko fotografija koje su prodate sa nekom primjerice trgovinom koja se mjeri desetinama hiljada. Mi smo djelovali korektivno. Od nas se traži da suzbijamo sivu ekonomiju i građani to očekuju“, kaže Hadžiomerović.

Kritike na račun inspekcije po društvenim mrežama uglavnom su slične onima mladih fotografa.

“Pa jasno mi ne živimo van događaja, nismo van društvenih odnosa i nije nije to najveći ni najkrupniji problem, mogu javno da pozovem svakoga neka kaže kad inspekcijski organi nisu djelovali u skladu sa ovlaštenjima. Ponekad se dešavaju stvari o kojima ptice na grani znaju, ali je i pitanje ovlaštenja. Dobro se pazimo prekoračenja ovlaštenja . Neki postupak može biti pokrenut po raznim vidovima, po prijavi, po zahtjevu, svako može da podnese zahtjeve inspekciji a inspektori osim toga rade i po službenoj dužnosti ali i sami detektuju probleme“, ističe Hadžiomerović.

Mladi fotografi su u međuvremenu priredili izložbu koju su nazvali “Ljubav kroz objektiv“ a njih desetak predstavilo je javnosti svoje fotografije koje oslikavaju ljubav, život. Bilo je među njima portreta prijatelja, slučajnih prolaznika i drugih. Cilj im je, ističu, bio pokazati ljubav prema fotografiji koja je prvenstveno hobi.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime