Goražde, Cazin: Status grada u praksi znači samo titula

0
0

Goražde, Cazin – Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH idućeg tjedna bi trebali usvojiti nacrt zakona po kojima i općine Livno, Goražde i Cazin postaju gradovi.

Status gradova Cazinu, Livnu i Goraždu, prema obrazloženju Vlade FBiH, daje mogućnost direktnog pristupa europskim fondovima, ojačavanja partnerskog odnosa prema drugim gradovima u BiH i regiji, ali i prednosti prilikom kandidiranja projekata prema međunarodnim donatorima.

Gradovima su prethodno, prije dvije godine, proglašeni Zenica, Tuzla, Bihać i Široki Brijeg, koji su centri kantona.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević rekao nam je jučer da do sada nisu mali nikakvu financijsku korist i efekte od promjene statusa iz općine u grad.

“To je titula. Lijepo je biti grad”, dodao je Kraljević.

Prokomentirao je da je logično da to traže veće sredine, ali je pomalo ishitreno da to traže manje. Kazao je i da proglašenje gradom treba biti stimulans lokalnim vlastima da stvaraju uvjete da opravdaju tu titulu. Po ocjeni nekih parlamentaraca, upitno je hoće li procedura konačnog usvajanja zakona o gradovima Livno, Cazin i Goražde biti završena do kraja godine jer idu godišnji odmori, a potom predizborna kampanja, lokalni izbori i promjena vlasti.

U Unsko-sanskom kantonu, uz Bihać, ukoliko budu usvojeni ovi zakoni, grad će postati i Cazin. Mira Ljubijankić, poslanik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koja i dolazi iz ovog kantona, kazala je jučer da joj je nejasno što se dobiva promjenom statusa općine u grad i da ne razumije zašto se to traži, te da je jedino to što promjena statusa ne traži dodatna sredstva u proračunu.

“Po zakonu bi grad trebao imati više općina, a ni mi u Bihaću nemamo formirano više općina. Bit će javna rasprava nacrta zakona o gradovima Livno, Cazin i Goražde pa će se vidjeti opravdanost”, dodala je Ljubijankić.

Prema Zakonu o načelima lokalne samouprave u FBiH, grad se uspostavlja i na temelju odluke općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane kriterije, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 ljudi. Nasir Beganović, zastupnik SBB-a i član Odbora za pravdu i opću upravu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je juče da promjena statusa ide na zahtjev tih općina jer one u tome vide perspektivu i razvojnu šansu koju im omogućuje status grada.

Inače, nakon proglašenja, općinski vijećnici postaju gradski, a načelnik postaje gradonačelnik i gradovi preuzimaju prava i obveze dosadašnjih općina kao pravni sljedbenici. Odgovor iz općine Livno o tome što se dobiva promjenom statusa i zašto je tražena do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti.

(poskok.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime