Goran Sarić na “čelu” specijalne policije

0
12

Srebrenica – Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je odgovarajući na unaksno pitanje Odbrane potvrdio je da je na suđenju u Haškom tribunalu kazao da je Goran Sarić bio na čelu Specijalne policije.

Haški osuđenik Momir Nikolić je kazao da je osam dana trajalo njegovo svjedočenje 2003. godine. Potvrdio je da je polovinom decembra 1999. godine davao iskaz haškim istražiteljima.

“Ja sam prvo imao status svjedoka 1999. godine u Banja Luci. Nakon toga, više nisam pozivan od strane Tužilaštva. Niti me bilo ko pozivao. Sve do hapšenja 2000. godine, ja nisam znao svoj status“, kazao je Nikolić, koji je nakon priznanja krivice osuđen na 20 godina zatvora za zločin u Srebrenici.
Tokom svjedočenja, Nikolić je kazao da nije pominjao Gorana Sarića, osim da je bio na čelu Specijalne policije.

Sud BiH optužio je Sarića da je počinio genocid kao bivši komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS). Tužilaštvo BiH ga tereti da je u julu 1995. komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Nikolića je pozvalo Tužilaštvo BiH kako bi ga unakrsno mogla ispitati Odbrana, te da njegovi transkripti budu uloženi kao dokazni materijal.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. juli.

(justice-report.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime