Golićeva sugerisala posebnu sjednicu SO Trnovo

0
4

Golićeva sugerisala posebnu sjednicu SO Trnovo

Trnovo – Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić sugerisala je načelniku opštine Trnovo Nenadu Mišoviću da zakaže posebnu sjednicu Skupštine opštine /SO/ na kojoj bi se verifikovao mandat novom odborniku i da se u interesu građana donesu odluke koje će omogućiti normalno funkcionisanje ove jedinice lokalne samouprave.

Golićeva je ovu mjeru sugerisala, budući da zbog nefunkcionisanja SO, u Trnovu nisu donesene odluke o visini naknada za građevinsko zemljište, rente i uređenje prostora, čime opština gubi veliki dio izvornih prihoda i podstiče nelegalnu izgradnju, a prijeti i realna opasnost da ova loklana zajednica i naredne godine posluje bez usvojenog budžeta.

Na sastanku Golićeve i predstavnika Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva sa rukovodstvom opštine Trnovo razgovaralo se i o mogućnostima za realizaciju infrastrukturnih projekata koji bi doprinijeli razvoju ukupnih privrednih aktivnosti na području ove izrazito nerazvijene opštine, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Načelnik Odjeljenja za skupštinski sistem u Ministarstvu lokalne uprave i samouprave Darko Vučenović ocijenio je situaciju u ovoj rubnoj opštini kao izuzetno tešku i istakao potrebu čvršće saradnje lokalnih i republičkih organa vlasti da bi se spriječio dalji odliv stanovništva.

Predstavnik Ministarstva uprave i lokalne samouprave je upoznao učesnike sastanka da je za opštinu Trnovo ovogodišnji grant za izrazito nerazvijene opštine nešto veći od podnesenog zahtjeva, ali i da ova lokalna zajednica nije usvojila budžet za 2015. godinu zbog nefunkcionisanja SO, te da je sudskom odlukom nametnuta mjera privremenog finansiranja.

Rukovodilac Odsjeka za razvojne projekte u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Nada Milovčević rekla je da opština Trnovo može ostvariti direktne prihode od naknada prema Zakonu o korišćenju prirodnih resursa, s obzirom da su u toku procedure za izgradnju dvije male hidrocentrale na njenom području, a za koje dozvole izdaje lokalna zajednica.

S obzirom da opština Trnovo raspolaže izuzetnim turističkim potencijalima, predstavnici Vlade su tražili od načelnika Mišovića da dostavi projekte kako bi se Vlada angažovala da pronađe strateške partnere za njihovu realizaciju.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime