Godišnjica presude: Dan kada je ratni zločinac Radovan Karadžić osuđen na 40 godina

1
6

Godišnjica presude: Dan kada je ratni zločinac Radovan Karadžić osuđen na 40 godina

Haški tribunal osudio je na današnji dan, prošle godine, na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora ratnog zločinca i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića (72).

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-1995. godine.

Karadžić je osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje. Nije osuđen jedino za genocid u sedam općina u BiH.

Carla del Ponte, nekadašnja glavna tužiteljica Haškog tribunala, nakon izricanja presude, je izjavila da smatra da je Karadžić morao da dobije doživotnu kaznu zatvora.

Sada već bivša američka ambasadorica u UN Samantha Power pozdravila je odluku Haškog tribunala da osudi Karadžića po deset tačaka optužnice, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje prava i običaja rata.

– Kao političkih lider bosanskih Srba, Karadžić je stajao iza nebrojenih zločina koji su šokantni za savijest, tako da je ovaj dan trebalo odavno da se dogodi – navodilo se u tadašnjem saopćenju Power koje je dostavio State department.

Presudu Radovanu Karadžiću komentirala je i svjetski poznata novinarka i glavna zvijezda CNN-a Christiane Amanpour.

Ona je u razgovoru za „Dnevni avaz“ tada naglasila da je Karadžić pred Haškim tribunalom osuđen i za zločine protiv čovječnosti, kao i za druge ratne zločine, te da sve skupa ima veliku težinu.

– Presudom je potvrđeno da se luk historije sigurnim koracima savija prema pravdi, koja je, uprkos svemu, dostižna. Bez obzira na kompleksnost i trajanje određenog procesa, zločinci kad-tad budu izvedeni pred lice pravde – kazala je Amanpour.

Presudom zločincu Karadžiću nisu bile zadovoljne majke Srebrenice, koje se nadaju da će drugostepenom presudom biti osuđen na doživotnu robiju.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Njega sam vidio u dva navrata, prvi put je to bilo na Petrovoj gori, čini mi se 1993, i tad sam ga jasno vidio, a drugi put samo kroz prozor automobila. U RSK je uživao ogromne simpatije tokom rata, više od bilo kog krajiškog ili srbijanskog političara. Sjećam se koliko smo svi u RSK voljeli RS i težili da se s njom ujedinimo. Pa iako je RSK bila godinu dana “starija”, mi smo u Krajini onda na RS gledali kao na stariju sestru, a Karadžića maltene smatrali i svojim predsednikom, i očekivali dan kad će to i zvanično postati. Najviše su se pratile Vijesti iz Banja Luke i sa Pala, Risto Đogo je bio omiljeni voditelj. Ne kažem da i Srbija nije bila mila i draga (mada je Milošević još od 1992. bio prilično nepopularan u Krajini jer se smatralo da je on doveo UNPROFOR koji potajno radi za Hrvate), ali RS je bila svetinja, mada mi u RSK i nismo bili u ratu sa Muslimanima. Pa i pjevala se omiljena pjesma “Takve dvije sestre svijet nije ima’, Republika Srpska i Srpska Krajina”. Nakon “Oluje” i našeg egzodusa, čuo sam mnoge da otvoreno osuđuju Karadžića da je imao tajni dogovor sa Tuđmanom i da nam nije htio pomoći, iako je Mladić tražio da se Krajini uputi vojna pomoć. Ali to već zalazi u sferu politike i o tome neću, jer lično smatram da mnoge istine vjerovatno još dugo nećemo doznati, a pitanje je da li ćemo ih uopšte ikada doznati.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime