Godišnjak islamofobije 2013.

0
1

BOSNIA SREBRENICA MASS GRAVEBiH – Pregled odnosa prema islamu i muslimanima u BiH u 2013. /1434. godini

Pripremio: Ezher Beganović

U u 2013. /1434. godini u Bosni i Hercegovini registrirani su brojni slučajevi diskriminacije muslimana. Diskriminacija muslimana i netolerancija na osnovu vjere, kao temeljne odlike islamofobije, prisutne su pojave u Bosni i Hercegovini i razlog su duboke zabrinutosti. Diskriminacija i netrpeljivost prema muslimanima nije samo pitanje diskriminacije jedne vjerske zajednice, nego i duboko utječe na unutarnju stabilnost društva. Islamofobija je postala ustaljena negativna društvena pojava u BiH. Saff je i ove godine pripremio pregled odnosa prema islamu i muslimanima u BiH.

radoncic pokazuje rukom sbbFahrudin Radončić

Islamofob godine

Iako često voli reći da je dobar musliman i da voli islam, Fahrudin Radončić je u 2013.godini imao veoma mnogo aktivnosti koje u konačnici donose posljedice za islam i Bošnjake muslimane. Svoje medije, naročito Dnevni avaz pretvorio je u glasila koja se često na neprimjeren način bave muslimanima. Fahrudin Radončić je učinio mnogo da se u javnosti usvoji stav da su Bošnjaci radikalni muslimani. Njegova sa pripadnicima tekfir ideologije u BiH i njihovo iskorištavanje u svrhu dokazivanja postojanja opasne vehabijske zajednice u BiH svima je poznata. Niko nije bolje iskoristio pogubno djelovanje tekfirskih pojedinaca u BiH. Radončić je čak na osnovu tekfirovaca uspio progurati zakon koji će u budućnosti biti iskorišten u borbi protiv islamskih organizacija i udruženja u BiH.

Osim toga, Fahrudin Radončić je u 2013.godini učinio veliki napor na iskrivljivanju istine o agresiji na BiH. Danima je širio laži o tome kako su Bošnjaci na čelu sa Alijom Izetbegovićem u ratu u Sarajevu osnovali više terorističkih organizacija ili grupa, da su te grupe počinile brojne zločine, zločine koji su navodno pripisani srpskoj strani, te da su spomenute grupe i njihovi pripadnici i danas aktivni.

Na Radončićevu islamofobičnu listu aktivnosti treba staviti i vođenje podle kampanje protiv arapsko – muslimanskih turista i investitora. Fahrudin Radonči je za tuđe interese krajem protekle godine pokrenuo opasnu kampanju protiv arapsko – muslimanskih turista i investitora. Toliko je bio agresivan da su ambasadori arapskih zemalja morali posjetiti reisa Huseina Kavazovića da zatraže od njega da zaustavi Radončića. Radončićeve islamofobične zasluga u protekloj godini najbolje su prepoznali u Banja Luci i Beogradu. Zato su mu dodijelili nagradu ministar godine u BiH. Prema nekim najavama, Fahrudin Radončić je u predizbornoj 2014.godini biti još gori.

Prema izvještaju Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine

Objekti IZ najčešća meta napada

Prema izvještaju Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine objekti Islamske zajednice su najčešća meta napada, od ukupno registriranih napada 50% se odnosi na objekte Islamske zajednice, odnosno svaki drugi napad. Od 34 napada na vjerske objekte, 17 je bilo na objekte Islamske zajednice u BiH, devet na objekte Srpske pravoslavne crkve, sedam na objekte Katoličke crkve, te jedan napad na objekat Jevrejske zajednice, navodi se u godišnjem izvještaju monitoringa napada na vjerske objekte i druga mjesta od vjerskog značaja MRV BiH.

U po Sarajeva tjeraju bosnjacku djecu da pripremajuKomisija za vjerske slobode Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Komisija za prijem uposlenika u osnovnoj školi na Ilidži profesorici s maramom rekli da je “neprikladno obučena i neurednog izgleda”

Komisija za vjerske slobode Rijaseta Islamske zajednice tokom protekle godine zaprimila je 15 žalbi muslimanki i muslimana koje se odnose na kršenje ili onemogućavanje prava na prakticiranje vjere, posebno na radnom mjestu. Uglavnom su to odnosi na kršenje prava muslimanki s maramom, nemogućnost obavljanja namaza, nemogućnost obavljanja džume namaza ili nekih drugih zakonskih ograničenja koja utiču na slobodu prakticiranja vjere.

Komisija za vjerske slobode Rijaseta po brutalnosti naročito ističe verbalni napad na ženu s maramom u javnom gradskom prijevozu (autobus) u Sarajevu, ocjenu da je profesorica s maramom “neprikladno obučena i neurednog izgleda” koju joj je dala Komisija za prijem uposlenika u osnovnoj školi na Ilidži, što je proizvelo umanjenje ukupnog zbira ocjena za kandidatkinju za radno mjesto, te verbalni napad i vrijeđanje vjeroučitelja u jednoj osnovnoj školi na području općine Bijeljina.

 

Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

U po Sarajeva tjeraju bošnjačku djecu da pripremaju prigodne božićne recitale i druge sadržaje koji su eminentno vjerske

U nekoliko posljednjih dana više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola obratilo se Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom, kako su isticali, nesvakidašnjeg i za njih zabrinjavajućeg ponašanja nekih prosvjetnih radnika u pogledu obilježavanja božićnih blagdana u školama. Naime, roditelji ističu kako neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju prigodne božićne recitale i druge sadržaje koji su eminentno vjerske, u ovom slučaju katoličke, naravi i to se dešava u odjeljenjima gdje gotovo da i nema učenika katoličke vjeroispovijesti.

 

Lukavac

Iblisov rok bend Sihirator

ONakon detaljnijeg upoznavanja sa smećarskim opusom grupe Sihirator zaključili smo da u Bosni i Hercegovini nikada ništa nije egzistiralo ovako pogano i antiislamski orijentsano. Kao da je sam vođa šejtana Iblis, Allah ga prokleo, osnovao ovu grupu. Sihiratorov prvi nastup se desio u 9. noći Ramazana 1430. HG, tačno u vrijeme teravije, u Lukavcu naravno”. Sihiratori su u skladu sa značenjem riječi sarkazam (zlobna, ljuta, zajedljiva, oštra i gorka poruga) napisali gomilu, malo je reći, uvredljivih antiislamskih tekstova. Dovoljno je pogledati u naslove pjesama da se osjeti sva količina psovki ispjevanih o islamu i muslimanima: „ Silovanje na minberu”, „ Iblisova osveta”, „ Snovi jednog nevjernika”, Egzekucija hodže, „ Mošus Pejgamberov”. U ovim pjesmama Sihiratori psuju Boga ( to im je refren u jednoj od pjesama), pjevaju o hodžama koji na minberu siluju bule i slične blasfemične bljuvotine.

politickavlastrsseŠta je otkrio protest djece i roditeja iz Konjević Polja

Politička vlast RS-a prema Bošnjacima se ponaša okupatorski

U protekloj godini, u mnogo slučajeva, pokazalo se da se politički vrh RS-a legitimiše u odnosu na Bošnjake sa teritorije ove administrativne jedinice kao okupatorska vlast najprimitivnijeg tipa. To se najviše vidjelo u dijelu sprečavanja davanja bošnjačkoj djeci prava na obrazovanje na maternjem jeziku. Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, bilo je uskraćeno samo u dva najbrutalnija perioda ljudske historije: u genocidnoj praksi osvajača nad indigenim stanovništvom Amerike i Australije, te u prvoj fazi kolonijalističke ekspanzije.

U drugoj polovici protekle godine desili su se protesti roditelja i djece iz Konjević Polja. Nažalost, njihovi opravdani zahtjevi da im se omogući obrazovanje na meternjem jeziku nisu ispunjeni. Vlasti RS-a ostale su dosljedne svojoj okupatorskoj praksi gaženja osnovnih ljudskih prava Bošnjaka. Ni međunarodna zajednica nije uradila ništa, odnosno ostali su gluhi na sve vapaje roditelja i djece iz Konjević Polja.

Koordinirani napad sa visine na Bošnjake muslimane

Antiislamska vatra Avazovih zmajeva

U Bosni i Hercegovini ima mnogo onih koji su uvijek spremni učestvovati u širenju mržnje prema islamu i muslimanima. Njihovi motivi su različiti, međutim posljedice su uvijek iste. Nakon svakog takvog islamofobičnog divljanja povećava se mržnja prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini. Do sada je bila praksa da su predvodnici sprovođenja islamofobičnih kampanja u našoj zemlji, uglavnom, bili mediji koji zastupaju velikosrpske i velikohrvatske interese u Bosni i Hercegovini. S vremena na vrijeme tu kampanju je predvodila Federalna televizija. U 2013.godini na čelo islamofobičnog stroja često se stavljao Dnevni avaz sa svojim vlasnikom Fahrudinom Radončićem, aktuelnim ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine. Najočigledniji prijer širenja islamofobije bilo je izmišljanje afere čiji naslov je glasio “vehabija djevojci polomio noge i isjekao genitalije”. Autor ovakvih konstrukcija imao je jasan cilj, tj. on je za jedan navodni zločin optužio sve muslimane koje neko, po svojim mjerilima kategorizacije, svrsta u vehabije, iako ti ljudi nemaju nikakve veze sa istim slučajem. Avazu nije važno da se traga za istinom i da se procesuira počinilac. Njima je cilj širenja mržnje prema ciljanoj grupi muslimana. Nažalost, možemo reći da su uspjeli u svojim nakanama. Nakon širenja Avazove vijesti o „ vehabijskom lomljenju djevojačkih nogu i isjecanja genitalija” uslijedili su komentari čitalaca na internet stranicama brojnih medija. Prema komentarima čitaoca moglo se vidjeti kako je Avaz uspio usmjeriti kampanju u željenom smjeru. Skoro niko u komentarima nije optuživao osobu koja je optužena za navodno djelo, uglavnom se pozivalo na klanje, ubijanje i masovno istrebljenje. Naravno, bilo je dosta komentara u kojima se ističe da je islam kriv za sve. Nažalost, nije ovo bio Avazov jedini slučaj koji ima obilježja islamofobije.

Dovoljno je re Slobodna BosnaOni uživaju u islamofobiji

Dovoljno je reći Slobodna Bosna

Magazin Slobodna Bosna godinama brižljivo odgaja mržnju prema islamu i muslimanima.

 

Životna svakodnevnica Bošnjaka u Republici Srpskoj

Napadi, uvrede, obilježavanje svadbi i manifestacija uz pjesme o genocidu nad Bošnjacima

I u 2013.godini u Republici Srpskoj zabilježeni su brojni napadi na Bošnjake. Mnogi napadi bili su inspirisani mržnjom prema islamu. Toko ramazana, odnosno u dane ramazanskog bajrama dogodilo se više napada u Zvorniku, provokacija u Mrkonjić Gradu. Tokom cijele godine, širom RS-a, napadane su džamije. Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović ocijenio je da se Bošnjacima u RS-u konstantno nanosi boli, te je pozvao nadležne institucije u BiH da se zaštiti bošnjački narod.

Posebnu gorčinu kod svih normalnih ljudi u Bosni i Hercegovinu izazvali su izvještaji o jednoj monstruoznoj društvenoj pojavi kod srpskog naroda u RS-u. Naime, Srbi vole na svadbama i drugim važnim manifestacijama veseliti se uz pjesme o genocidu nad Bošnjacima, uz pjesme koje sadrže tekstove mržnje prema islamu i muslimanima.

Islamofobija na hrvatski nacinProzor

Islamofobija na hrvatski način

Nakon što je Davor Šimunić, fudbaler Hrvatske na Maksimiru skandirao „ za dom spreni” i u BiH se naglo počelo skanirati spomenti ustaški pozdrav. U Prozoru su na objektima pojedinih Bošnjaka ispisani uvredljivi grafiti. Prozor je grad u kojem se još uvijek dešavaju napadi na Bošnjake. Sredinom protekle godine u centru prozora napadnute su supruga i sestra Safeta efendije Pozdera, glavnog imama Medžlisa IZ Prozor.

Osim toga, prozorski Hrvati uživaju da ponižavaju Bošnjake. Slikovit primjer za takvu vrstu odnosa Hrvata prema prozorskim Bošnjacima je postavljanje dva kontejnera za smeće pred ulaz u Hadži Nesuhovu džamiju u Prozoru, protiv čega su Bošnjaci izražavali svoje negodovanje. Ipak, ono što je planirano, urađeno je i to baš u ramazanu. Dva kontejnera, koja su ranije bila na lokalitetu obližnje pijace, kako se vidi na slici, postavljena su tik uz ulazne stepenice džamije.

 

Zenica, 25. maj 2013.: Scientific Conference with International Participation “CAUSES AND PREVENTION OF ISLAMOPHOBIA”

Zaključci međunarodne konferencije „Uzroci i prevencija islamofobije”

Odsjek za islamsku vjeronauku Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici i Centar za dijalog – Vesatijja Sarajevo, organizirali su u Zenici 25. maja 2013. godine Naučnu konferenciju s međunarodnim učešćem „Uzroci i prevencija islamofobije”. Izlagači na Konferenciji bili su eminentni univerzitetski profesori, teolozi, pisci, filozofi, sociolozi, psiholozi i drugi znanstvenici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Velike Britanije, Kuvajta, Bahrejna i Katara. Nakon podnesenih referata, analiza i diskusija na konferencijske teme, doneseni su sljedeći zaključci:

1. Islamofobija, ta prijeteća i zlokobna pojava, evidentna je posljednjih decenija, posebno nakon 11. septembra 2001., u svim dijelovima svijeta, posebno u SAD-u i zapadno-evropskim zemljama. U tom pogledu Bosna i Hercegovina i druge zemlje Balkana, nisu nikakav izuzetak, islamofobija je i u njima prisutna.

2.Zastrašujuća je uloga brojnih svjetskih medija koji učestvuju u širenju predrasuda i mržnje prema islamu i muslimanima. Evidentno je da pojedini mediji u BiH i regionu šire islamofobiju u BiH i regionu Balkana. U tom pogledu, Bošnjaci kao pripadnici islama i žrtve najtežeg ratnog zločina – genocida, koji je direktna posljedica islamofobije, kontinuirano se pokušavaju dovesti u vezi sa terorizmom od strane onih koji su počinili genocid nad Bošnjacima.

3. Mistifikacijski karakter floskule o neizbježnom povijesnom sukobu kršćanske Evrope i islamskog Orijenta doveo je da najekstremnijih oblika nasilja nad Bošnjacima muslimanima.

4. Duboko ukorijenjene neistine o turskom ropstvu i prisilnom poturčivanju (islamiziranju) temeljni su generativni faktor islamofobijske svijesti nemuslimana Balkana.

TomasicaaaaPrijedor

Tomašica

Otkrivanjem najveće masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, čitav svijet još jednom se suočio sa strašnim zločinom koji su počinili Srbi nad Bošnjacima. Tomašica je otkrila tragove islamofobičnih srpskih ubica, koji su pobili svoje komšije samo zato jer su bili Bošnjaci muslimani. Istina o Tomašici je bolna i zbog činjenice da su Srbi, koji žive uz samu masovnu grobnicu dvadeset godina sakrivali istinu. Bili su do kraja složni u čuvanju strašne srpske tajne. To pokazuje da za Tomašicu nisu odgovorni samo pojedinci iz srpskog naroda.

 

Domaći doprinos zaboravu i iskrivljivanju istine o agresiji na BiH

Bošnjačke sluge velikosrpske propagande

Protekle godine velikosrpska propaganda je uz pomoć Bošnjaka vodila otvorenu kampanju na iskrivljivanju istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Skoro svakodnevno u medijima objavljivane seu izjave pojedinih Bošnjaka kojima se pobijaju do sada, sudski, utvrđene činjenice o genocidnoj krivici srpskog agresora. Izmišljaju se laži o postojanju brojnih terorističkih grupa kod Bošnjaka a koje su, po tim izjavama, odgovorne za činjenje brojnih ratnih zločina. Priča se postavlja tako da se zaključak sam nameće, tj. da smo mi Bošnjaci sami sebe ubijali u Sarajevu, u Srebrenici i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Poluorgaizirana grupa na čelu sa Fahrudinom Radončićem, a u kojoj su još Edin Garaplija, Munir Alibabić, Sefer Halilović, Dnevni avaz i drugi gurali su priču o opasnim terorističkim grupama koje je osnovao Alija Izetbegović i koje su ubijale sve redom po Sarajevu, a svoja ubistva pripisivali Srbima.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je na RTRS-u u emisiji “Intervju” izmišljao da je Alija Izetbegović sa svojim mladomuslimanskim saradnicima tokom rata osnovao više terorističkih organizacija ili grupa, da su te grupe počinile brojne zločine, zločine koji su navodno pripisani srpskoj strani, te da su spomenute grupe i njihovi pripadnici i danas aktivni. Kada je završio voditeljica emisije je rekla: „Ukoliko se otvori slučaj Ševe otvoriće se onda i ostala ubistva, promijeniće se karakter svega što se događalo, ja vas moram pitati ko su ti ljudi možemo li ih identifikovati, jer je očigledno da postoje te grupe danas”?

Nadnaslov: Kriminalci zloupotrebljavaju islamske simbole

Kradljivci automobila oblačili se kao hodže kako bi bili što manje sumnjivi

kriminalističko-obavještajne izvještaji policijskih agencija koji su pročitani na sjednicama za produžavanje pritvora, u kojima se vidi koliko su članovi automafije, osim što su opremljeni, i dosjetljivi te se ne libe nositi i odijela koja nose hodže kako bi bili što manje sumnjivi prilikom izvođenja kriminalnih radnji. U razgovoru s informatorom došli smo do podataka da je vidio Miroslava Škobu, koji je bio obučen kao hodža, kako ulazi u ukradeni BMW X6.

 

Šije osvajaju BiH

Šiiti su instrument za zavađanje Bošnjaka

U 2013.godini postalo je jasno de je šiizam uhvatio duboke korjene u Bosni i Hercegovini. Iako su još uvijek ala zajednica, šije već sada pokazuju da će u budućnosti biti pogodno sredstvo za borbu protiv islama i muslimana u BiH. Šije u BiH, kao i sve ostale šije u svijetu, nas sunije muslimane mrze, smatraju nas nevjernicima. Nažalost, rat u Siriji pokatao je još jednu stranu bh. šija. Naime, putem interneta bh. šije otvoreno izražavaju svoj stav u kojem su stali na stranu onih koji ubijaju sunije musliamane u Siriji. Oni ne kriju svoju radost i podršku ubijanju sunija u Siriji. Islamska zajednica za ne želi da se miješa u svoj posao i spriječi širenje šiizma. Nažalost, jedan broj službenika IZ otvoreno prakticira šiizam. Rijetki su oni koji shvataju da je šiizam velika, čak smrtna opasnost za Bošnjake.

Ko stoji iza sarajevskih medija odakle se promovira šiizam? Srbi i Hrvati. Ne mislimo valjda da im je interes da se protežiraju šiiti naspram sunita? Pa oni pojma nemaju ko je ko! Oni u ovoj priči vide samo šansu za zavađanje Bošnjaka. Šiizam je tek sredstvo.

davolji porno - pederski vladikaVasilije Kačavenda

Đavolji porno – pederski vladika

Vasilije Kačavenda je čovjek koji je posijao mnogo zla u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci Podrinja su platili visoku cijenu njegovih zlih misija tokom i nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. Kačavenda je inspirator činjenja genocida nad Bošnjacima Podrinja. Svi se dobro sjećamo video priloga iz Srebrenice u ljeto 1995.godine kada mu srpski oficiri podnose raport kako su očistili Bošnjake i kako su rušili džamije a on se na to grohotom smijao dodajući da čestita srpskoj vojsci koji su očistili Srebrenicu od nekrsta i križa. Koliko je samo zla taj zlikovac nanio nani Fati Orlović. U njenoj avliji sagradio je crkvi i do danas čini sve da spriječi svaki pokušaj uklanjanja tog zla iz Fatine avlije. On je inspirator izgradnje crkve na Budaku iznad Memorijalnog centra u Poročarima. Lista Kačavendinih grijehova je previše duga. Protekla godina ostat će upamćena i po odlasku sa scene ovog krvologa, pedera, nečovjeka svake vrste.

Dodik, Mladić, Karadžić…

Oni svoju mržnju prema muslimanima ne mogu sakriti

Početkom aprila u Hagu je svjedočio Milorad Dodik kao svjedok zločinca Radovana Karadžića. Tokom svog svjedočenja Milorad Dodik nije mogao sakriti svoju mržnju prema Bosni i Hercegovini, Bošnjacima muslimnima i islamu. Dok je Milorad Dodik iz sebe izbacivao mržnju prema muslimanima i islamu u drugoj haškoj sudnici zločinac Ratko Mladić je verbalno napao svjedoka psujući mu „ tursku majku”. Drskost i prostakluk koji pokazuje Ratko Mladić, koji se ne susteže da psuje svjedoke, da prijeti klanjem žrtvama genocida rezultat su njegovog duševnog stanja, odnosno njegove mržnje prema islamu i muslimanima. Kada vidimo kako se ponašaju Mladić, Dodik, Karadžić i drugi srpski zločinci u Hagu onda možemo samo zamisliti sa kakvom mržnjom su oni vršil igenocid nad našim narodom tokom agresije. Oni svoju mržnju nikada nisu ogli niti mogu sakriti. Ona iz njih stalno izbija!

MUP TK

Policajac opsovao džumu

Izglasavanje nepovjerenja Vladi Tuzlanskog kantona, petosatna pauza, protesti pripadnika policije MUP-a, psovanje majki i džume poslanicima obilježilo je juerašnju sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, piše sarajevsko „ Oslobođenje” u izvještaju sa opisanog događaja. U nastavku izvještaja „ Oslobođenje” citira Fahrudina Skopljaka, poslanika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona. „ I onda, kada su pitali neke poslanike, je li idete na ručak, jedan je rekao nije na ručak, idemo na džumu, onda, također, jedan od uniformisanih policajaca opsuje džumu”. Na ovaj strašni izvještaj niko nije reagirao. A morali su svi, morao se naći taj policajac i kazniti za neviđeno vrijeđanje islamskih vrijednosti. Ovakvo ponašanje policije u Tuzli je za svaku osudu. Zar takvi ljudi brinu o sigurnosti građana u Tuzli? Takvi ljudi su spremni na najgore stvari.

Banja Luka

Policijski inspektor prijetio da će bebe pobacati u Vrbas jer su Turci

Aleksandar Trninić, inspektor CJB Banja Luka, prijetio je gostima lokala “Dajak” u Banjoj Luci, među kojima je bila i porodica sa bebama, da će njih i djecu pobaciti u Vrbas jer su Turci. “Psovao nam je svima tursku majku, govorio da smo Turci i kako je danas Vaskrs. Nekako je sve bilo glupo u početku, jer su više od pola gostiju bili Srbi. Međutim, u jednom trenutku prišao mi je i rekao da će mi bebe, koje su bile u kolicima, baciti u Vrbas, a zatim me uhvatio za vrat. Tada je situacija postala i više nego ozbiljna”, ispričao je potreseni Banjalučanin.

Šta bi od Haškog tribunala

Teodor Meron: Specijalni sudija za zaštitu srpskih zločina

Svjetska javnost je u 2013. upoznata sa dokazima da je svjetska politika, prije svega američka i izraelska, preko sudije Teodora Merona izvršila utjecaj na haške sudije da se oslobode srpski zločinci Perišić, Stanišić i Simatović, odnosno da se odbace sve mogućnosti bilo kakve krivice Srbije za počinjene zločine nad Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom. Dokaze za navedene mutne radnje Amerikanaca, Izraela i sudije Teodora Merona ponudio je danski sudija Frederik Harhof. Sudija Frederik Harhof u pismu je izrazio duboku zabrinutost, kako svoju tako i svojih kolega, zbog “neprijatnog osjećanja da je Tribunal promijenio kurs pod pritiskom vojnih establišmenata nekih utjecajnih zemalja”, tačnije pod pritiskom Amerike i Izraela.

Sudija Teodor Meron bio je žrtva zločina, ali to ga nije spriječilo da se udruži sa zločincima protiv bošnjačkih žrtava.

 

Tekfir ideologija džamijskog odbora

Na internetu je ovih dana objavljena fotogorafije obavijesti jednog džamijskog odbora Islamske zajednice u BiH u Bihaćkom muftijstvu u kojoj se muslimani upozoravaju ili obavještavaju da je u džamiji zabranjeno klanjati osim po hanefijskom mezhebu. „ Zabranjuje se klanjanje u džamiji osim po hanefijskom mezhebu” stoji u obavijesti koju potpisuje džamijski odbor. Raspitali smo se o porijeklu fotografije te smo doznali o kojem džematu u Bihaćkom muftijstvu se radi. Ime tog džemata nećemo navoditi, jer nije ovaj džemat jedini ovak u Bihaćkom muftijstvu. Iako je Islamska zajednica nekada davno izdala fetvu da se ne smije zabranjivati ljudima da klanjaju u džamijama, na ovakvim slučajevima se mora poraditi ozbiljno. Ovakva vrsta isključivosti spomenutog džamijskog odbora ima u sebi sve elemente tekfirske ideologije. Cilj je što više ljudi skupiti u jedinstven džemat a ne tjeranje i ono alo muslimana što dolaze u džamiju. Svaka vrsta tekfirske prakse ima iste posljedice.

Mostar

Problem je tvoja brada i kratke pantale, tvoj izgled!

Nakon bespravnog hapšenja grupe mladića za dijeljenje vjerskih letaka u Blagaju sredinom prošlog mjeseca u Mostaru novi slučajevi uznemiravanje mladih muslimana. Naime, jedan Mostarac prenio nam je svoje iskustvo sa mostarskom policijom. „ Nakon završenog radnog vremena u firmi gdje radim, nakon ikindije namaza krenuo sam sa kolegom u autom da odnesem ulje ćorokota mušteriji koja već duže vrijeme kupuje ulje kod mene, a koja živi na desnoj obali grada Mostara gdje se nalaze većinom Hrvati. Parkirali smo auto u dvorištu ispred jedne od zgrada, izašao sam iz auta, uzeo kesu sa uljem, a kolega je ostao u autu. U međuvremenu je iz zgrade izašao čovjek posmatrajući kolegu i auto, te se vratio u zgradu, nakon čega je vjerovatno nazvao Policiju, rekao da je vidio “vehabije”, jednog kako je izašao iz auta sa bradom i kratkim pantalonama noseći u ruci plavu kesu za koju je vjerovatno mislio da se nalazi bomba. Ja sam završio sa trgovinom normalno kao i predhodnih godina, sjeo u auto i otišao sa kolegom svak svojoj kući.Kod kuće sam umoran zaspao sve do momenta dok me žena nije produdila rekavši: “Ustani, ispred vrata je policija, tebe traže” Ustao sam i onako iza sna izašao ne znajući o čemu se radi kad u avliji patrola, parkirano policijsko auto, a pred vratima dvojica policajaca. Upitali su me gdje sam sam bio oko 18 sati a ja sam im rekao onako kako je bilo, te sam ih nakon tago upitao u čemu je problem, ne znajuci kakvo sam “zlo napravio”, na što mi jedan odgovorio: “Pa problem je tvoja brada i kratke pantale, tvoj izgled”. Zatim su mi kazali kako im je javljeno da je zapažen neki “vehabija” sa plavom kesom pa pitaju šta sam nosio u njoj”. Izgleda su mostarski Hrvati i Bošnjaci jedinstveni jedino kada treba proganjati mladiće sa bradama i kratkim pantalama!

Krsenje  vjerskih prava muslimana u Oruyanim snagama BiHOS BiH

Kršenje vjerskih prava muslimana u Oružanim snagama BiH

Službenici Oružanih snaga BiH u 2013. Bili su suočeni sa donošenjem novog Pravilnika o službi u OS BiH,a u dijelu istog,tačnije u članu koji tretira vjerska pitanja, jasno su im narušena vjerska osjećanja,vjerska prava ugrožena,a vjerske slobode ograničene i jasno i nedvosmisleno reducirana. Iako Ministarstvo odbrane BiH ima zaključen specijalni sporazum sa Rijasetom Islamske Zajednice BiH, kojim su precizirana sljedeća prava, pravo na obavljanje džuma namaza,pravo na obavljanje dnevnih namaza u toku radnog vremena, pravo na nošenje mahrame, pravo na nošenje brade i pravo na obezbijeđenu halal ishranu, novim Pravilnikom o službi u OS BiH ništa od toga nije uzeto u obzir niti uvaženo. Ovaj sporazum je potpuno zanemaren, omalovažen i pogažen.

Bosanskohercegovačka sramota

Šta će reći sutra Abu Hamza zašto je proveo u zatvoru tolike godine?

Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, izjavio je za domaće medije da u slučaju Abu Hamze Imada el-Husina nema nikakvog kršenja ljudskih prava i da Abu Hamza ne može biti pušten na slobodu jer je prijetnja po nacionalnu sigurnost. Mektić je još dodao da Bosna i Hercegovina nija dužna Abu Hamzu izvesti pred sud i u sudskom procesu dokazati da li je on prjetnja po nacionalnu sigurnost ili ne. Lahko je Draganu Mektiću ovako pričati, ne leži on pet godina u pritvoru Imigracionog centra. Zamislimo situacija da Abu Hamza sutra bude pušte na slobodu. Šta će on reći svojoj porodici, prijateljima ili bilo kome ko ga upita zašto je ležao pet godina u zatvoru? Dakle, pet godina zatvora bez sudske presude da je počinio bilo kakvo krivično djelo, odnosno prekršajno djelo. Ovo je vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu, čovjek leži u zatvoru pet godina a ne zna zašto je kažnjen i koliko će mu kazna trajati. Jednostavno, za Abu Hamzu situacija takva kao da ga je neko kidnapirao i drži ga negdje u džungli ili pustinji u zatvoru. Bosna i Hercegovina se dobrano ogriješila o Abu Hamzu, njemu je učinjen veliki zulum.

Odgajanje zločina i zločinaca

Srpska pjesma o genocidnosti Srba

Svi smo se još jednom uvjerili ko su naše komšiji Srbi, koji na svadbama, crkvenim slavama i drugim veseljima masovno padaju u trans igrajući narodna kola uz tekstove i taktove pjesama u kojima se poziva na novo klanje Bošnjaka. Nakon objavljenih video snimaka sa slave ispred zgrade Općine Bratunac postavljamo pitanje.

Ko to ispred zgrade Općine Bratunac pjeva „Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice”?

Ko to slavi srpske masovne zločine u Vukovaru i u Srebrenici, i ko to poručuje Bošnjacima u Novom Pazaru i Sjenici da će doživjeti sudbinu žrtava Vukovara i Srebrenice?

Je li to pjevaju ratni zločinci? Jesu li to pojedinci iz srpskog naroda? Jesu li to neki izdvojeni manijaci kojima je sreća od pomisli na ubijanje nevinih ljudi?

Na žalost, ovu genocidnu pjesmu pjeva srpski narod! Masovno i kolektivno!

Jeftino donatorsko novinarstvo

Predstavljamo Ljigometar, novu rubriku portala Novinar.me. Jednom dnevno, i to uglavnom radnim danima, a ponekad i subotom, ćemo birati najljigaviju izjavu, postupak, akciju i sl., a osoba koja bude najljigavija za taj dan, dobijaće titulu Ljigo dana. Mjerna jedinica ljigavosti je 1 Ljiga, piše jedan prostak sa web portala Novinar.me. U nastavku ovaj prostak otvoreno nazva reisa Huseina ef. Kavazovića ljigavcem dana. Prostaku sa web portala Novinar.me zasmetalo je što je reis Kavazović pozvao Bošnjake da čuvaju svoj identitet. U javnom diskursu Bosne i Hercegovine bilo je svakavih uvreda na račun muslimanskih lidera i uglednika, međutim još niko se nije usudio nazvati ljigavcem reisa Islamske zajednice u BiH.

Profesor iz cijih usta islamofobija izlazi kao gomila glupostiBesim Spahić, doktor komunikologije i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Profesor iz čijih usta islamofobija izlazi kao gomila gluposti

Čovjek radi i prima plaću i ukrade tri radna dana sedmično jer ide na džumu u toku radnog vremena, ovu nevjerovatnu besmislenu rečenicu izgovorio je Besim Spahić, doktor komunikologije i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Ovu glupost profesor Spahić izrekao je u sklopu debate “Posljedice korupcije i uloga mladih u borbi protiv korupcije”, koja je održana u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Tuzli. Profesor Spahić je trebao studentima govoriti o korupciji i nepotizmu u akademskoj zajednici, bh. univerzitetima, politici, ali i načinima borbe protiv najveće bolesti našeg društva, međutim, tokom cijelog govora Spahić je iznosio niz uvreda na račun islama. Nažalost, mnogi u BiH profesora Besima Spahića doživljavaju kao ozbiljnog i važnog stručnjaka komunikologije. Kakav je to stručnjak komunikologije koji kaže da neko sedmično tri dana ne radi jer ide na džumu. Kada bi ovo bila njegova jedina besmislena izjava ne bi bio problem, međutim ima Besim Spahić sličnih ludih besmislenih izjava za jednu podebelu knjigu.

Avazovština

Kako je Avaz otkrivao ženske gaćice iza kreveta u selefijskim kućama

Nije lahko biti novinar ili urednik u Dnevnom avazu, naročito u danima kada gazda ovih novina pokrene prljavi medijski rat protiv zamišljenog protivnika. Tada i u takvim okolnostima od urednika i novinara Avaza traži se da na sve moguće načine diskreditiraju gazdinog protivnika. Onda jadni novinari moraju pisati kako su ljudi ružni, prljavi, lopovi, opasni. Poseban dio zadatka odnosi se na pisanje teksta koji će zagarantirano širiti gađenje i mržnju kod čitatelja prema onome koga gazda u tom trenutku napada. U nastavku navodimo slikovit primjer kako novinari Avaza šire mržnju po zadatku. Nakon čitanja sljedećih rečenica nemoguće je ne povratiti. “Istražitelji policijskih struktura, kako su nam posvjedočili, noćima ne mogu spavati nakon pretresa pojedinih selefijskih kuća za koje imaju informacije da se u njima nalazi oružje. Posebno je ovakva situacija izražena u Gornjoj Maoči i Tičićima. ‘Kod pojedinih pretresa neke su kolege povraćale. Unutra je prljavo, iza kreveta su ženske gaćice i smeće.

(Saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime