1. Decembar 2015

 

Svijet – U svjetskom vojnom poretku prema Global Firepoweru vodi SAD, na Zapadnom Balkanu najjača vojna sila je Hrvatska.

Sjedinjene Američke Države (SAD) najmoćnija su vojna sila svijeta, a Hrvatska je najjača u regiji Zapadnog Balkana, objavio je portal Global Firepower, koji se bavi analizom podataka o vojnoj moći i sposobnostima zemalja.

Detaljnom analizom koja je obuhvatila 126 država svijeta utvrđeno je da je SAD najjača vojna sila, prenosi Anadolija.

Slijedi Rusija na drugom mjestu, dok je trećerangirana Kina.

Indija je četvrta, a Velika Britanija peta vojna sila na planetu. Šesta pozicija pripala je Francuskoj, sedma Južnoj Koreji, osma Njemačkoj, deveta Japanu, a lista top 10 završava s Turskom.

Makedonija, Albanija i Kosovo nisu na listi

Prema vojnoj moći, odnosno opremi i naoružanju te aktivnom i potencijalno rezervnom sastavu oružanih snaga, Izrael je na 11. mjestu u svijetu.

U regiji Zapadnog Balkana vojno najbolje kotira Hrvatska, koju su u Global Firepoweru pozicionirali na 62. mjesto u svjetskom vojnom poretku.

Srbija je 70, Bosna i Hercegovina 89, a Slovenija 99. Makedonija, Kosovo i Albanija nisu uvršteni u 126 vojno najjačih zemalja svijeta, piše Anadolija.

(bosnjaci.agency)

Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR