Glasovi mladih: Kako bi mladi riješili problem nezaposlenosti

0
3

22849BiH – Bosna i Hercegovina je suočena s nizom neriješenih problema, a nezaposlenosti je jedan od najvećih. U državi u kojoj je opća nezaposlenost veća od 40 posto, najviše su pogođene mlade osobe, jer nedostatak iskustva s jedne i neadekvatan obrazovni sistem s druge strane, pronalazak prvog posla često čine nemogućom misijom

 

Stjecanje adekvatnog obrazovanja, pronalazak prvog posla, zasnivanje porodice te život u državi s kompliciranom političkom situacijom, neki su od najvećih izazova s kojima se suočavaju mladi u Bosni i Hercegovini. Iako je ovaj problem prisutan i u cijeloj Evropskoj uniji, situacija u BiH je dostigla kritičnu tačku, pri čemu je gotovo 60 posto mladih osoba nezaposleno. Ova činjenica potakla je razne projekte i akcije kako domaćih institucija tako i stranih donatora, koji su u potrazi za efikasnim mjerama odlučili upitati mlade u čemu to oni vide rješenje svojih problema.
“My Generation’s View”

Takmičenje koje je organizirala Svjetska banka pod nazivom “My Generation’s View”, tokom kojeg se vršio izbor tri najbolja eseja s temom nezaposlenosti mladih, rezultiralo je velikim brojem prijava od kojih se na kraju najboljim pokazao rad Ajke Baručić i Lejle Ahmetagić. Rješenje pitanja nezaposlenosti mladih vide u reformama koje se moraju provesti u tri ključne oblasti i to u obrazovnom sistemu, poduzetništvu mladih i unapređenju poslovnog okruženja.

S tim u vezi, predlaže se efikasnije povezivanje obrazovnih institucija s privatnim sektorom, što bi rezultiralo bržom tranzicijom mladih osoba iz akademske u poslovnu sredinu. Također, autorice navode i potrebu pristupanja promociji i podršci programima samozapošljavanja i razvoju poduzetništva, s obzirom na to da tržište rada u BiH nije u stanju apsorbirati armiju nezaposlenih.

Posljednji ali ne manje važan korak predstavlja i smanjenje poreskih opterećenja na plaće zaposlenima jer je to jedan od uzroka rasta sive ekonomije, kao i vertikalna i horizontalna harmonizacija strategija i akcionih planova koji se bave pitanjem nezaposlenosti i ekonomskog razvoja.

Predlaže se efikasnije povezivanje obrazovnih institucija s privatnim sektorom, što bi rezultiralo bržom tranzicijom mladih osoba iz akademske u poslovnu sredinu

Promjena stava

Jedan od fenomena koji su mladi autori u pobjedničkim esejima analizirali jeste i pitanje stava mladih osoba prema zapošljavanju i obrazovanju uopće. Odgojeni u domovima i s roditeljima koji baštine socijalističku tradiciju bivše Jugoslavije, ali suočeni s najsurovijim oblikom kapitalizma i tržišnih sila, mladi su često nespremni da se uhvate ukoštac s tim i da sami pronađu put do uspjeha.

Očekivanja od države često su previsoka, a zavisnost od roditelja prisutna čak i u kasnim dvadesetim, što oblikuje mlade osobe koje nisu u stanju same riješiti važna životna pitanja. Ali ovaj problem je uzrokovan i obrazovnim sistemom koji ne podstiče kreativne i hrabre mlade osobe, već naprotiv, kreira masu u kojoj je nepoželjno biti iznad prosjeka.

Činjenica je da je rješavanje pitanja nezaposlenosti mladih kompleksan problem usko povezan s cjelokupnom situacijom u državi te stoga zahtijeva kratkoročne, ali i dugoročne strukturalne promjene.
Mladi se trebaju uključiti

I dok traju diskusije o načinima i metodama rješavanja problema mladih, jedna činjenica je nepobitna, a to je da 73 posto mladih želi napustiti BiH. Od rata je to već učinilo oko 100.000 mladih osoba. Istovremeno, samo jedan posto mladih misli da može utjecati na politička zbivanja, a tek 48 posto njih izađe na izbore i glasa.

Mladi se trebaju aktivnije uključiti u rješavanje problema koji ih pogađaju i to putem aktivnosti u političkim strankama, nevladinim organizacijama, ali i većim interesom za politiku koja im u velikoj mjeri kreira ambijent u kojem žive. Jedino na taj način mogu utjecati na brže rješavanje problema s kojima se suočavaju, jer bježanje od njih sigurno im neće pomoći.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime