Glasanje o rezoluciji o Srebrenici odgođeno za srijedu

0
38

559c2a59-aefc-4f45-a2d9-0f4925bbfe5f-rian-archive-828797-mikhail-gorbachev-addressing-un-general-assembly-session-690x480SAD – Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kojoj je trebao biti razmatran britanski Prijedlog rezolucije o Srebrenici, umjesto danas bit će održana sutra.

Nakon više sati odgode, ipak je odlučeno da sjednica bude održana sutra, nakon dodatnih primjedbi Rusije na tekst.

U verziji teksta koja je danas u opticaju, zadržana je formulacija o osudi genocida i pooštren dio koji se odnosi na njegovo negiranje.

Dopunjena je i dijelom u kojem se govori o osudi svih ratnih zločina, počinjenih na svim stranama.

Posljednja verzija britanskog Prijedloga rezolucije o Srebrenici podsjeća na obilježavanje 20. godišnjice genocida u kojem je život izgubilo više od 8.000 ljudi, a tisuće su raseljene.

Naglašava se činjenica da je Srebrenica, zajedno s bližom okolicom, bila zaštićena zona UN-a, te se osuđuju zločini na svim stranama.

“Potvrđeno mi je da se sada stvari rješavaju izvan zgrade Ujedinjenih naroda, odnosno u glavnim gradovima i vladama Velike Britanije, Rusije, Sjedinjenih Država. Rusi su, po tim informacijama, dosta uporni i za njih je sporan, osim riječi genocid, i onaj dio koji govori o osudi onih koji negiraju genocid u Srebrenici. Ukoliko to ostane u rezoluciji, to znači da će u onim zemljama, koje su prihvatile Konvenciju o genocidu, biti moguće podignuti optužnicu protiv nekoga tko negira genocid u Srebrenici”, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Saznajem i da ruski diplomati u UN-u ne mogu nikako doći do predsjednika Vladimira Putina, jer očito ne mogu bez njega donijeti odluku”, javlja Puljić.

Snažna osuda genocida

U Prijedlogu rezolucije se navodi: “Najsnažnije osuđujemo genocid počinjen u Srebrenici, ustanovljen presudama Haškog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i Međunarodnog suda pravde. Osuđujemo sve ostale, dokazane, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom sukoba u BiH”.

Prihvaćanje tragičnih zbivanja u Srebrenici, ocijenjenih kao genocid, preduvjet je za pomirenje, navodi se.

“Pozivaju se svi politički čelnici da priznaju i prihvate činjenice o počinjenim zločinima, koje su ustanovljene na sudovima te se, u tom kontekstu, osuđuje negiranje ovog genocida jer je negiranje ometanje napora ka pomirenju. Negiranje je duboko stresno i za preživjele žrtve […] Zemlje članice UN-a pozivaju se na sprečavanje i borbu protiv genocida, zemlje koje nisu ratificirale prihvaćanje Konvencije o genocidu pozivaju se da to što prije učine”, navodi se.

Izražava se suosjećanje i solidarnost sa žrtvama na svim stranama u sukobu u BiH.

Genocid kao predmet spora

U tom Prijedlogu rezolucije ostale su dvije najspornije točke – da masakr u Srebrenici iz srpnja 1995. godine bude prepoznat kao genocid te da se osuđuju svi koji negiraju genocid.

Ruska misija u svjetskoj organizaciji, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić, učinila je sve što je mogla kako bi zaustavila stavljanje rezolucije na glasovanje, ali nije uspjela uvjeriti članice Vijeća sigurnosti da to učine.

U međuvremenu je, kako je Al Jazeeri potvrdila ambasadorica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković, došlo do “neočekivane situacije jer je Rusija uputila dodatne zahtjeve i amandmane”.

“Ako to ne bude prihvaćeno, moguće je da stave veto. To nije niko očekivao jer se radi o rezoluciji o zaštiti civila. Ista takva rezolucija usvojena je prošle godine konsenzusom kad se govorilo o Ruandi”, potvrdila je Čolaković.

Pregovori u toku

Napomenula je kako su “pregovori u toku”, ali i podsjetila kako jedna od stalnih članica Vijeća sigurnosti može staviti veto, pa se u tom slučaju rezolucija ne usvaja. “Ne vjerujem da je to bilo kome želja. Vjerujem u kompromis”, rekla je.

Na pitanje što to Rusima smeta, odgovorila je kako bi “najbolje bilo to pitati [ruskog ambasadora] Vitalija Čurkina ili nekog od ruskih predstavnika”.

“Unutar Predsjedništva BiH nema konsenzusa, nažalost, niti zajedničkog stava po pitanju Srebrenice. Predstavljam BiH u UN-u i dobila sam instrukciju ministra vanjskih poslova u kojoj mi se nalaže da ne trebam govoriti ni u ime BiH, ni u ime žrtava i majki Srebrenice. Ukoliko ne dobijem neku novu instrukciju, neću govoriti, no u politici je sve moguće”, poručila je Čolaković.

(Al Jazeera)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime