Glas Bošnjaka sa Bune: Niko nema pravo odlučivati u naše ime

1
9

Screenshot_247-650x432Mostar – Muftija mostarski Salem ef. Dedović podsjetio je okupljene vjernike na vrelu Buna  ali i domaću i međunarodnui javnost, budući da su mevlud pratili i brojni mediji, da su Mostar i Hercegovina su snažna vrijednost, kapija ove zemlje, gdje se ulazi u ovu zemlju, sudbinska kapija gdje se potvrđuje i čuva multietnička država BiH.

„Mostar i sudbina Mostara direktno je povezana sa sveukupnom sudbinom Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. S ovog skupa hoćemo da pošaljemo takvu poruku u svijet da su  Bošnjaci uložili sve što su mogli uložiti u jedinstveni, zajednički  multietnički Mostat. Bošnjaci su sačuvali multietnički Mostar. Nisu Bošnjaci dijelili Mostar. Ne rade to ni danas. Neće to raditi ni u budućnosti. Drugi su radili o glavi ovome gradu. Drugi su dijelili ovaj grad. Mostarci., Bošnjaci i Hercegovci ovih prostora dali su sve od sebe i ono što se moglo dati da se sačuva ovaj grad. S toga se ne može optuživati Bošnjake da dijele ovaj grad. Ali ne može se nečijim rješenjima „jedinstvenog grada“ kako ga ona vide jedinstvenim provoditi dominacija i nadmoć u ovome gradu. Ne prihvatamo to! Jer takve slike i prizore  i iskustva imamo od Stoca do Livna. Ona su neprihvatljiva za Bošnjake. Bošnjaci ne žele ništa više, ali ni ništa manje od onoga što je utvrđeno kominikeom Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini, a koji kaže da Mostar mora ostati koherentni grad, jedinstvena multietnička sredina u kojoj se uvažavaju prava jedinice lokalne samouprave s određenom razinom lokalnih ovlasti. To je ono što danas želimo ukazati sa ovog našeg velikog skupa i dovišta“, rekao je muftija Dedović.

Pozvao je sve relevantne političke faktore u Bošnjaka  da se oslone jedni na druge i da crpe snagu i inspiraciju jedni od drugih, jer je bošnjačka snaga u njihovom zajedništvu,  solidarnosti, ljubavi u kur’anskoj inspiraciji koja poziva vjernike da budu prijatelji i zaštitnici i čuvari jedni drugih.

„Bošnjaci gdje god bili oni su upućeni jedni na druge. Sudbina Bošnjaka ove zemlje zavisi i zavisit će od sudbine Bošnjaka na ovom prostoru.  Toga moramo biti do kraja svjesni“, poručio je muftija.

Dijeleći zabrinutost mostarskog muftije pred iskušenjima s kojim su suočeni Bošnjaci Hercegovine mr. Nusret ef. Abdibegović je kazao kako u političkom smislu u Bosni i Hercegovini procesi još nisu završeni.

„Još uvijek se govori o podjelama. Dok se Evropa i svijet ujedinjuju neki umovi žele da određuju kakav je jezik u nas Bošnjaka, jesmo li mi uopće Bošnjaci. Neko želi da nama odredi šta smo mi, i ko smo mi. Mi nećemo drugima određivati šta su oni. Njihovo pravo je da se odrede kako hoće ali poručujemo s Bune da nemaju pravo  određivati ko smo mi i šta smo mi, da nemaju pravo govoriti o našem jeziku, jer mi poštujemo njihov  jezik.

Neki misle da je potrebno dijeliti gradove i ulice. Mi mislimo da nije dobro. Mislimo da je dobro da se trebaju integrirati i da funkcionišu kao jedna zajednica. U tom odnosu mi pružamo  ruku suživota za sve ljude. To je dobro svjetlo i dobra nada. Mostar će opstati kao cjelina svih građana a na nama Bošnjacima je da čuvamo ono što je najvažnije. Za nas je vrlo važno da jačamo i naš kulturni identitet. A u Hercegovini za nas je najvažniji možda politički identitet i snaga. dobro će biti ako se bošnjačke snage objedine i da zajedno nastupaju unutar Mostara i Hercegovine“, poručio je Abdibegović.

Islamskazajednica.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime