Glamoč: Traži se velika inspekcijska akcija

0
14

Glamoč – Mještani Glamoča najavljuju kako će alarmirati sve inspekcijske službe i nadležne organe kako bi se ispitala ispravnost, tla, zraka, vode, ali i hrane na ovom području, jer strahuju za svoje zdravlje i živote zbog sumnji da je to područje zbog uništavanja naoružanja zagađeno teškim metalima, a možda i radioaktivno.

Strahuje se i od zagađenosti na području Kupresa i Duvanjskog polja.

Mještani su ogorčeni inertnošću vlasti i činjenicom da Vlada Kantona 10 nakon alarmantnih podataka i sumnji o opasnosti na ovom terenu još nije razmatrala te informacije niti odlučila poduzeti bilo što. Mještani navode kako su i ranije pokretali inicijative i molili da se urade prava istraživanja na ovom terenu, ali su nailazili na zatvorena vrata ili bi se priča svaki put zataškala. Pitaju se jesu li nečiji ekonomski interesi važniji od zdravlja djece i stanovništva u tom kraju. Napominju kako je opasnosti izloženo i stanovništvo u cijeloj BiH, jer velike mljekare otkupljuju mlijeko s farmi iz ovih krajeva.

Analize

Federalni zavod za agropedologiju posljednjih nekoliko godina uradio je više analiza na području poligona “Sveta Barbara” u Glamoču gdje su NATO, a potom Oružane snage BiH uništavale viškove naoružanja i sve su pokazale prisutnost teških metala u količinama većim od dozvoljenih. Strahuje se i od zagađenosti na području Kupresa i Duvanjskog polja.

Još više brine to što javnosti nikad nisi prezentirani podaci o ispitivanju radioaktivnosti na tom području. Ministarstvo obrane BiH je odlučilo ispitati radioaktivnost tla na području Glamoča gdje su NATO, a potom Oružane snage BiH uništavale ogromne količine naoružanja, no rezultate nitko ne zna. Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a koji je radio analize medijima nikad nisu htjeli ustupiti analizu pozivajući se na Zakon o zaštiti tajnih podataka. Mediji su ipak došli do saznanja kako su analize otkrile kako su koncentracije opasnih metala nekoliko desetaka puta veće od dopuštenih.

Ta analiza pokazala je da su vrijednosti pojedinih opasnih metala, kao što su olovo, kadmij, živa, cink, bakar, nikal i kobalt i do 30 puta veće od dopuštenih, što predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi, biljaka i životinja na tome prostoru.

“Glamoč ima plitko zemljište i postoji velika vjerojatnost da su pojedini teški metali dospjeli u vodu koju koriste stanovnici i životinje, što predstavlja posebnu opasnost po zdravlje”, tvrde stručnjaci.

Opasnost

Građani Glamoča još prije dvije godine pisali su najvišim državnim institucijama i molili za pomoć, tvrdeći kako su njihovo zdravlje i životi izloženi opasnosti zbog uništavanja naoružanja na tom području. U njihovom dopisu se između ostalog navodi kako se sanacija kontaminiranog tla, zraka i vode ne provodi. “Naoružanje koje se uništava sadrži tvari koje imaju dokazano štetno djelovanje na zdravlje ljudi, biljaka i životinja. Preko stotinjak aktivnih tvari iz naoružanja koje se uništava, vrlo lako preko tla, zraka i vode završava u hranidbenom lancu”, naveli su između ostalog mještani Glamoča.

Upravo zbog sumnji kako bi se opasne tvari mogle naći u lancu prehrane, šira javnost, a posebno Hercegovina strahuju za zdravlje budući da se na tom području nalazi veliki broj farmi s kojih se mlijeko konzumira u cijeloj BiH, a posebno u Hercegovini. Budući da se s tih farmi mlijeko otkupljuju i neke od najvećih mljekara u BiH, ljudi najviše strahuju za djecu koja su najveći konzumenti mlijeka i mliječnih proizvoda. Na potezu su inspekcije i zavodi za javno zdravstvo.

(drukciji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime