Geografi u BiH traže povlačenje udžbenika zbog brojnih grešaka: Karta etničke strukture na štetu Bošnjaka

2
67

geografija-1-658x493BiH – Sredinom januara Udruženje geografa u BiH poslalo je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke dopis sa primjedbama na sadržaj udžbenika geografije za 9. razred osnovne škole koji je pisan na bosanskom jeziku.

Primjedbe su kategorisane na materijalne, metodičko-didaktičke i jezičke i na svakoj stranici udžbenika postoji najmanje jedna. Među brojnim primjedbama koje je Udruženje poslalo Ministarstvu je ona o nespominjanju neumskog primorja i poluostrva Klek u opisu regije niske Hercegovine. Zatim, oštro je kritkovana karta etničke strukture u našoj zemlji koju su geografi opisali kao “temelj za stvaranje raznih vrsta fobija i netrpeljivosti, a za neke osnov za iscrtavanje nove etničke teritorijalne podjele na štetu najbrojnijeg naroda – Bošnjaka.

Nedopustivo je da kartografska vizuelizacija većinsko stanovništvo u BiH getoizira na najmanju teritoriju”. U udžbeniku navedeno da se razvoj Zenice temelji (i) na tvornici papira, negirano je primjedbom da se papir proizvodi u Maglaju. Odbačena je i konstatacija u knjizi po kojoj rijeka Sava ima bujičast tok. Ukazano je i na karte po kojima su prosječne januarske temperature na Bjelašnici više nego u Sarajevu, a da su u julu one podjednake. Tu su i primjedbe da ilustracije u nekim slučajevima nisu u funkciji teksta. Primijećeno je da su nerijetko korištene riječi hrvatskog jezika.

– Udžbenik je toliko kontaminirajući za učenike da ga je potrebno što hitnije povući jer će djeca upravo sada započeti učiti gradivo iz društvene geografije BiH – rekao je za Faktor predsjednik Udruženja, profesor Muriz Spahić.

Dobijene primjedbe Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke proslijedilo je pedagoškim zavodima u FBiH.

– Zavodi bi trebali, u skladu s kompetencijama koje imaju stručni savjetnici u njima, dostaviti svoje mišljenje na primjedbe Udruženja, a kako bi Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u FBiH mogla donijeti ispravnu odluku po pitanju ovog udžbenika koja ne isključuje brisanje sa spiska odobrenih udžbenika – rekli su za Faktor iz Ministarstva.

Kako smo obaviješteni, udžbenik geografije za 9. razred, koji je prethodio aktuelnom, bio je povučen radi gotovo identičnih grešaka kao što je nedostatak Neuma u dijelu koji se odnosio na mediteransku regiju BiH, ali i drugih propusta i manjkavosti.

Koordinacija ministara obrazovanja i nauke pri Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Rješenjem od 11. 12. 2014. godine odobrila je ovaj udžbenik za upotrebu u osnovnim školama u FBiH”, stoji u impresumu. Međutim, stvarno stanje pokazuje da ga upotrebljavaju samo djeca u kantonima sa bošnjačkom većinom. Iako smo zatražili njen stav, autorica udžbenika, Greta Župančić, nije htjela istupati u medijima.

(Faktor)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Zar uopste i trebaju etnicke karte u udzbeniku za 9i razred???????

    Sacuvaj me i sakloni sizofrenije kojom se djeca od malih nogu natapaju… 🙁

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime